Czy efekt jo-jo wpływa na zdrowie serca?

Czy efekt jo-jo wpływa na zdrowie serca?

Dodano: 
Odchudzanie
Odchudzanie Źródło: Unsplash / i yunmai
Efekt jo-jo, choć występuje bardzo często, jest niezwykle frustrujący. Każdy, kto zgubił kilka kilogramów i zbliżył się do swojej wymarzonej wagi, a później zaczął tyć z nawiązką, doskonale wie, że ten stan potrafi odebrać chęci do życia. A jak wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego?

Wiele osób w ramach postanowień noworocznych decyduje się przejść na dietę, by zgubić zbędne kilogramy i w końcu osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Dla większości osób nie będzie to pierwsza próba. Zapewne mają za sobą już wiele podobnych wyzwań, który skończyły się mniej lub bardziej spektakularną porażką. Szybko przecież tracimy zapał. Jesteśmy na diecie kilka lub kilkanaście tygodni, a później wracamy do swoich starych nawyków żywieniowych lub – co gorsza – zaczynamy sobie znacznie folgować, co skutkuje efektem jo-jo. Od dawna wiadomo, że nieustanne tycie i chudnięcie ma zły wpływ nie tylko na metabolizm i masę ciała, ale także na naszą psychikę. Takie cykle sprzyjają rozwojowi depresji. Ponieważ tak wielu ludzi wybiera dietę, a następnie stopniowo od niej odchodzi, naukowcy są zainteresowani tym, jak yo-yo może wpływać na markery chorób sercowo-naczyniowych.

Dieta śródziemnomorska i dieta DASH a zdrowie serca

Aby to sprawdzić, naukowcy przeanalizowali dane z dwóch poprzednich badań nad interwencjami dietetycznymi przeprowadzonymi przez tę samą grupę naukowców z Uniwersytetu Purdue. Uczestnicy tych badań przyjęli jeden z dwóch schematów żywieniowych: dieta śródziemnomorska lub dieta redukująca nadciśnienie (dieta DASH). Pierwszy sposób był skoncentrowany na większej podaży zdrowych tłuszczów, a drugi na ograniczeniu sodu.

Uczestnicy podążali za wzorcem jedzenia przez 5 lub 6 tygodni. Po tym okresie naukowcy ocenili swoje ryzyko sercowo-naczyniowe poprzez pomiar szeregu parametrów. Obejmowały one ciśnienie krwi oraz poziomy tłuszczów, glukozy i insuliny we krwi. Po 5-6 tygodniach diety uczestnicy wrócili do swoich standardowych schematów żywienia przez kolejne 4 tygodnie. Następnie, po kolejnej ocenie sercowo-naczyniowej, ponownie rozpoczęto diety DASH lub diety śródziemnomorskiej przez dodatkowe 5-6 tygodni. W końcu mieli jeszcze jedną kontrolę na koniec tego okresu.

Markery sercowo-naczyniowe ulegały poprawie, gdy uczestnik przyzwyczaił się do diety, jednak gdy wrócił do swoich starych nawyków żywieniowych, znów się pogarszały. Kluczowym przesłaniem jest to, że tylko kilka tygodni zdrowego żywienia może spowodować wymierne ulepszenia wskaźników zdrowia układu krążenia, ale jednocześnie nie zajmuje dużo czasu, zanim powrócą do stanu niezdrowego, gdy osoba zakończy dietę.

Potrzeba więcej badań, aby sprawdzić, czy efekt jo-jo ma wpływ na stan zdrowia w dłuższej perspektywie.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”.

Czytaj też:
Nowy rok, nowa dieta? Elżbieta Lange: Drogie panie, wyrzućcie ze swojej głowy słowo „dieta”

Ankieta: Czy doświadczyłeś efektu jo-jo?
Źródło: Medical News Today