Dlaczego jedni jedzą wszystko i są szczupli, a inni natychmiast tyją?

Dlaczego jedni jedzą wszystko i są szczupli, a inni natychmiast tyją?

Dodano: 
Szczupła sylwetka
Szczupła sylwetka Źródło: Pixabay / JackThanantorn
Każdy zna osobę, która może jeść wszystko, zupełnie nie zwraca uwagi na kalorie i nie tyje. Tymczasem większość z nas musi uważać na to, co je, a często nawet ścisła dieta nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Jest dobra wiadomość – naukowcy odkryli komórki w jelitach, które mogą odpowiadać za nasze predyspozycje do tycia – donosi Medical News Today.

Naukowcy już od dawna analizują, w jaki sposób nasz układ odpornościowy wpływa na utratę lub przyrost masy ciała. A ponieważ siła układu immunologicznego zależy w dużej mierze od naszej flory bakteryjnej jelit, kolejna grupa badaczy postanowiła sprawdzić jej skład i potencjalny wpływ na wagę. Najnowsze badanie może pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie pozostają szczupli, mimo że mają nawyki żywieniowe, które powodują, że inni przybierają na wadze. Przecież każdy zna człowieka, który nie musi sobie zawracać głowy kaloriami.

Badania zostały opublikowane na łamach prestiżowego magazynu „Nature”. Naukowcy z Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, opisują myszy, które nie mają tych konkretnych komórek jako „nadczynne metabolicznie”. Myszy pozbawione pewnych komórek karmiono wysokotłuszczowym i obfitującym w cukier pokarmem, jednak zwierzęta nie rozwinęły otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca lub cukrzycy. Jak to możliwe?

Czytaj też:
7 sygnałów świadczących o tym, że ta dieta nie jest zdrowa i może ci zaszkodzić

Myszy nie tyły, mimo niezdrowej diety

Po posiłku nasz organizm może zamieniać energię w ciepło i spalać ją dość szybko lub też zamienić jedzenie w tłuszcz i przechowywać je do późniejszego użycia. Biochemia tego, jak organizm radzi sobie z substancjami odżywczymi pochodzącymi z trawienia pożywienia, jest złożona i wymaga precyzyjnej regulacji. Komórki, które udało się wyodrębnić naukowcom, znane ze swojej funkcji w układzie odpornościowym, również wydają się odgrywać ważną rolę w tym metabolicznym wyborze – spalać czy przechować. Badania identyfikują więc ścieżkę, która stawia pierwszeństwo w magazynowaniu tłuszczu ponad zużycie energii. Taka funkcja może chronić zdrowie, zapewniając rezerwy energii w czasach niedoboru żywności.

Kiedy naukowcy przeprowadzili testy metaboliczne na myszach, odkryli, że te bez integryny beta 7 zużyły więcej pożywienia na energię, co sugeruje, że ich podstawowy metabolizm działał szybciej niż u myszy kontrolnych. Ponadto miały lepszą tolerancję glukozy i tłuszczu oraz niższe poziomy trójglicerydów.

Chociaż badania te zostały przeprowadzone na myszach, wyniki są obiecujące. Nadal pozostaje wiele do zrobienia, aby dowiedzieć się, czy blokowanie tych komórek u ludzi może stanowić podstawę nowych metod leczenia otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Czytaj też:
Co się stanie, gdy odstawisz alkohol? 5 pozytywnych skutków