10 odżywczych i niskokalorycznych produktów, które ułatwią ci odchudzanie

10 odżywczych i niskokalorycznych produktów, które ułatwią ci odchudzanie

Dodano: 
Jabłka
Jabłka Źródło: Pixabay / Alexas_Fotos
Na diecie nie da się uciec od kalorii. Nawet jeśli obsesyjnie ich nie liczysz, musisz orientować się, które produkty mają mniej, a które więcej kalorii. Mądre odchudzanie nie polega jednak na tym, by jeść byle co – wybieraj produkty niskokaloryczne, ale bogate w składniki odżywcze. Dzięki temu schudniesz i zachowasz zdrowie.

Dlaczego kalorie są ważne?
Kalorie to zasadniczo energia, której organizm używa do wykonywania wszystkich swoich zadań: od trawienia, przez krążenie krwi, aż po wszystkie mechanizmy, potrzebne nam do przetrwania. Potrzebujemy ich, jednak cała sztuka polega na tym, by wybierać je mądrze. Kalorie pochodzące z przetworzonych produktów, fast foodów czy słodyczy nie są dla organizmu dobre. Jeśli chcesz schudnąć mądrze i bez efektu jo-jo, musisz postawić na niskokaloryczne i odżywcze produkty.

Cebule
Gotowana cebula zawiera około 44 kalorii na 100 g. Jest napakowana fosforem, potasem, witaminą B6 i witaminą C. Cebula należy do tej samej rodziny, co szczypiorek, czosnek, szalotki i pory. Zawiera silne związki, takie jak kwercetyna i siarka. Znajdziemy w niej także liczne polifenole, które zapobiegają lub ograniczają postęp różnych chorób (nowotwory, cukrzyca, choroby serca czy neurodegeneracyjne).

Ogórki
Ogórki zawierają także przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Są niskokaloryczne, a w ich składzie znajdziemy także błonnik pokarmowy, dzięki czemu ogórki stanowią świetny dodatek przy diecie odchudzającej. Ogórki pomagają odświeżyć oddech i zwiększają produkcję śliny. Znajdziemy w nich także dużo witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia i odpowiada za wzmocnienie kości.

Seler naciowy
1 pełna filiżanka selera zawiera tylko 16 kalorii. To doskonałe źródło witaminy K, A, C, kwasu foliowego, potasu i przeciwutleniaczy. Zawiera błonnik i mnóstwo wody. Trzeba jednak uważać, ponieważ jest bogaty w sód, co jest istotną informacją dla osób zmagających się z nadciśnieniem.

Brukselka
Brukselki dostarczają 125% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 195% zapotrzebowania na witaminę K. Są również zaskakująco bogate w białko. Warzywa kapustne, takie jak brukselka czy kalafior, są naturalnymi źródłami glukozynolanów i izotiocyjanianów. Związki te eliminują chemikalia i toksyny z organizmu człowieka i mają działanie przeciwzapalne.

Jabłka
1 szklanka posiekanych jabłek zawiera zaledwie 65 kalorii, dzięki czemu jest naprawdę niskokalorycznym owocem. Ponadto owoc ten jest pełen witaminy C i potasu, a także kwercetyny, związku przeciwzapalnego, przeciwwirusowego, przeciwnowotworowego i przeciwdepresyjnego. Trzeba wspomnieć także o błonniku - w jabłku znajdziemy go sporo. Pamiętajmy, żeby jeść te owoce wraz ze skórką.

Pomarańcze
Pomarańcze są doskonałym, niskokalorycznym źródłem witaminy C. Zawierają także trochę kwasu foliowego i potasu. Znajdziemy w nich również mnóstwo fitochemikaliów. Wiele z nich ma działanie przeciwzapalne, a także właściwości przeciwutleniające.

Kapusta
W 100 g znajdziemy ich około 25, więc bardzo mało. Witamina C wspiera układ odpornościowy i jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami lub pomaga je zwalczać. Kapusta ma jej więcej niż pomarańcza! Jedzenie kapusty i innych produktów bogatych w flawonoidy zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. Polifenole w kapuście zapobiegają również chorobom układu krążenia.

Cukinia
1 szklanka cukinii zawiera 20 kalorii i jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera pektynę, rodzaj błonnik, który poprawia zdrowie układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu i zmniejszając stan zapalny.

Marchewki
1 duża marchew zawiera tylko 30 kalorii i ponad 200% dziennej wartości witaminy A. Jedzenie surowej, obranej marchewki zaspokaja potrzebę żucia na diecie odchudzającej, redukuje chęć podjadania i pozwala wypełnić żołądek zdrowym pokarmem.

Arbuz
Jest niskokalorycznym owocem, który składa się głównie z wody. Nie można jednak pominąć jego właściwości prozdrowotnych. Zawiera on bowiem likopen. Ten zdrowy dla serca przeciwutleniacz karotenoidowy, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Czytaj też:
Co może się stać, gdy faktycznie zrzucisz 10 kg w 14 dni?

Źródło: Daily Health Post