Dieta rotacyjna – pozwala schudnąć bez efektu jo-jo i nie jest monotonna

Dieta rotacyjna – pozwala schudnąć bez efektu jo-jo i nie jest monotonna

Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłekŹródło:Unsplash / Magalie De Preux
Dodano: 
W ostatnich latach pojawiają się całkiem nowe trendy żywieniowe, które mają nie tylko wspomagać odchudzanie, ale także ułatwiać nam identyfikację produktów powodujących reakcje alergiczne. Należy do nich m.in. dieta rotacyjna, której twórcą jest Poul Chek. Na czym polega dieta rotacyjna? W jaki sposób oddziałuje na organizm i czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa dotyczą nie tylko małych dzieci. Coraz częściej ujawniają się w dorosłym życiu i mogą przez długi czas powodować nieprzyjemne dolegliwości, których bezpośrednią przyczynę trudno jest odkryć. W celu łatwiejszej identyfikacji szkodzących nam produktów spożywczych można zastosować dietę rotacyjną, która cieszy się coraz większą popularnością także ze względu na swoje odchudzające i witalizujące działanie.

Alergie pokarmowe – objawy, które łatwo zbagatelizować

Ciągłe zmęczenie, niekontrolowane przybieranie na wadze, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, problemy skórne oraz częste infekcje mogą wskazywać na alergię lub nietolerancję pokarmową. W ostatnich latach wiele mówi się i pisze o negatywnym wpływie na zdrowie np. glutenu i laktozy, ale dietetycy podkreślają, że nie należy bezpodstawnie eliminować ich z diety. Najlepszym sposobem na zdiagnozowanie alergii pokarmowej są specjalistyczne testy, jednak pomocna może być też dieta rotacyjna, która jest stosunkowo przyjemna i nie wymaga drastycznego ograniczenia ilości spożywanych kalorii.

Dieta rotacyjna – zasady

Dieta rotacyjna polega na naprzemiennym spożywaniu produktów z różnych grup. W zależności od modelu diety rotacyjnej może być ona mniej lub bardziej restrykcyjna, co ma również związek z ilością uczulających nas pokarmów.

W celu ograniczenia ryzyka wystąpienia niedoborów żywieniowych poleca się stosowanie diety rotacyjnej przy pomocy dietetyka. Wówczas możliwe jest nie tylko zyskanie niezbędnej wiedzy na temat ewentualnej szkodliwości produktów spożywczych, ale także ułożenie jadłospisu zgodnego z indywidualnymi potrzebami konkretnej osoby.

Stosując dietę rotacyjną, można znacząco ograniczyć szkodliwy wpływ niektórych produktów na stan naszego zdrowia oraz samopoczucie. Trzeba pamiętać, że organizm narażony na ciągłe działanie alergenów jest osłabiony i podatny na choroby; skutkiem nieleczonej alergii i nietolerancji pokarmowej może być ogólnoustrojowa reakcja alergiczna m.in. wstrząs anafilaktyczny, który w niektórych przypadkach może doprowadzić do śmierci.

Dieta rotacyjna jako test na nietolerancję pokarmową

Dieta rotacyjna jest nadal mało znana i często bywa postrzegana jedynie przez pryzmat swojego działania odchudzającego, które jest jedną z korzyści jej stosowania. W jaki sposób wcielić ją w życie?

Dieta rotacyjna to 4-dniowy, specjalnie opracowany plan żywieniowy kierowany przede wszystkim do alergików. W czasie jej stosowania konieczne jest bliższe poznanie rodzin i klas produktów spożywczych, a także posiadanie wiedzy lub podejrzeń, które ze spożywanych produktów mogą powodować u nas reakcje alergiczne lub nie są tolerowane przez organizm.

Dieta ta opiera się przede wszystkim na produktach nieprzetworzonych, najlepiej sezonowych i wolnych od sztucznych dodatków do żywności. Poleca się włączenie do codziennego jadłospisu jak największej ilości produktów pochodzących z upraw organicznych, które pozwalają ograniczyć ryzyko niekontrolowanego spożycia pozostałości chemicznych nawozów i środków ochrony roślin.

Aby dieta rotacyjna okazała się efektywna i pozwoliła zidentyfikować uczulające nas produkty, trzeba systematycznie prowadzić specjalny dzienniczek, w którym zapisuje się spożywane produkty oraz ewentualne dolegliwości występujące po ich zjedzeniu. Takie zapiski ułatwiają szybką identyfikację nietolerowanych przez nasz organizm produktów i mogą być cenną wskazówką diagnostyczną, jeżeli nie wykonaliśmy jeszcze testów alergicznych i dopiero planujemy wizytę u specjalisty.

Stosowanie diety rotacyjnej wymaga:

  • naprzemiennego włączania i wyłączania określonych produktów z codziennego menu,
  • stałej obserwacji organizmu i notowania wszystkich spożywanych produktów,
  • naprzemiennego spożywania produktów z określonych grup.

Podsumowując, stosowanie diety rotacyjnej pomaga odciążyć organizm i zredukować ilość spożywanych alergenów. Jest też sposobem na identyfikację produktów, które nam szkodą oraz ich łatwą eliminację z codziennego menu. Stosowanie diety najlepiej skonsultować z dietetykiem specjalizującym się w układaniu jadłospisów zgodnie z potrzebami alergików.

Czytaj też:
W te święta postaw się i nie przytyj!