Odchudzanie bez diety i ćwiczeń? 7 prostych wskazówek do wdrożenia

Odchudzanie bez diety i ćwiczeń? 7 prostych wskazówek do wdrożenia

Dodano: 
Nadwaga - ilustracja
Nadwaga - ilustracja Źródło: Shutterstock / New Africa
Uważasz, że trzeba liczyć kalorie i intensywnie ćwiczyć, by zrzucić zbędne kilogramy? Błędem jest zakładać, że jedynym powodem, dla którego ludzie przybierają na wadze lub tracą na wadze, są kalorie. Problem jest o wiele bardziej skomplikowany. Różne pokarmy wpływają na głód i hormony na różne sposoby i nie wszystkie kalorie są równe. Podpowiadamy, jak schudnąć bez przechodzenia na restrykcyjną dietę.

Zjedz jajka na śniadanie
Najczęściej sięgasz po kanapki? Ewentualnie wciśniesz o poranku musli z mlekiem? Może czas na zmiany. Badania pokazują, że jedzenie jajek na śniadanie może pomóc ci automatycznie jeść mniej kalorii w kolejnych posiłkach, w porównaniu do śniadania złożonego głównie z węglowodanów.

Zmień zastawę stołową
Możliwe jest „oszukanie” mózgu, aby pomyślał, że zjadł więcej jedzenia, używając mniejszych talerzy. Trik ten niestety nie działa na każdego, jednak warto chociaż spróbować.

Spraw, by w każdym posiłku znalazło się białko.
Istnieje wiele dowodów na to, że białko może zwiększyć spalanie tłuszczu i zmniejszyć głód, pomagając naturalnie schudnąć. W rzeczywistości badania pokazują, że białko przyspiesza metabolizm bardziej niż jakikolwiek inny makroskładnik. Dzieje się tak, ponieważ organizm zużywa więcej kalorii na trawienie i wykorzystanie białka niż tłuszczu i węglowodanów. Białko zwiększa również sytość, co prowadzi do znacznego zmniejszenia głodu.

Szukaj produktów o niskiej gęstości kalorycznej
Wybór żywności o niskiej gęstości energetycznej, takiej jak warzywa i niektóre owoce może być bardzo pomocne w ogólnym ograniczeniu kalorii. Terminem tym określa się „upakowanie” kalorii w 100 gramach produktu. Przykład? Jeśli 100 g danego warzywa zawiera 25 kalorii, mówimy o niskiej gęstości kalorycznej. Dla porównania: 100 g czekolady może znajdować się np. 500 kalorii, co w tym wypadku oznacza wysoką gęstość kaloryczną. Jeśli zależy nam na utracie wagi, a jednocześnie nie chcemy odczuwać ssania w żołądku, powinniśmy wybierać produkty o niskiej gęstości kalorycznej. Dodatkowy plus? Takie produkty na ogół mają wysoką gęstość odżywczą, co oznacza, że w 100 g znajdziemy mnóstwo drogocennych składników odżywczych, zapobiegających niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu.

Wysypiaj się i ogranicz stres
Nadmierny stres może podnieść poziom hormonu kortyzolu, o którym wiadomo, że zwiększa akumulację tłuszczu i ryzyko przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca. Niedobór snu został powiązany z większym ryzykiem chorób, w tym serca i mózgu, a także otyłością. Dzieje się tak, ponieważ chroniczne niewyspanie zaburza gospodarkę hormonalną, w tym hormony odpowiedzialne za głód i apetyt.

Celebruj posiłki
Rozproszone lub nieuważne jedzenie jest jednym z powodów, dla których ludzie przejadają się i przybierają na wadze. Zastanów się - ile razy jadłeś w biegu albo przed telewizorem? A może czytałeś gazetę lub przeglądałeś social media? Istotnym elementem zdrowego żywienia jest dobra relacja z jedzeniem. Jak możesz słuchać swojego organizmu, kiedy nie wiem nawet, czy żołądek już się nasycił? Jedzenie tylko wtedy, gdy jesteś głodny, i jedzenie bez rozpraszania uwagi, powinno pomóc utrzymać talię w ryzach.

Zwiększ aktywność
Jeśli nie chcesz lub nie możesz, nie musisz zaraz zapisywać się na siłownię lub rozpoczynać przygody z bieganiem. Podejdź do sprawy kreatywnie. Na start wystarczy choćby spacerowanie czy robienie zakupów w sklepie, który znajduje się kilka ulic dalej i rezygnacja z samochodu. Wybierz schody zamiast windy.
Czytaj też:
Jak ułatwić sobie odchudzanie? 5 rzeczy, które musisz zrobić przed pójściem spać