Idealna, słodka przekąska dla osób z problemami jelitowymi

Idealna, słodka przekąska dla osób z problemami jelitowymi

Dodano: 
Jelita wizualizacja
Jelita wizualizacja Źródło: Fotolia
Problemy jelitowe występują powszechnie. Powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości i sprawiają, że zaczynamy obawiać się niektórych produktów, ze strachu przed konserwencjami jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunka. Co zrobić, gdy problem dotyczy nas, ale mamy ogromną chęć na coś słodkiego? Warto sięgnąć po daktyle.

Daktyle to owoce idealne dla osób zmęczonych i zapracowanych. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Dlaczego powinny po nie sięgać osoby z problemami jelitowymi? W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” coach zdrowia Agnieszka Cegielska wytłumaczyła dlaczego warto je jeść.

Daktyle – skład

W 100 g daktyli znajdziemy:

  • Kalorie: około 285 kcal
  • Błonnik: 6,7 g (27% zalecanego dziennego spożycia)
  • Potas: 696 miligramów (20% zalecanego dziennego spożycia)
  • Miedź: 0,4 miligrama (18% zalecanego dziennego spożycia)
  • Mangan: 0,3 miligrama (15% zalecanego dziennego spożycia)
  • Magnez: 54 miligramy (14% zalecanego dziennego spożycia)
  • Witamina B6: 0,2 miligrama (12% zalecanego dziennego spożycia)

Chociaż daktyle zawierają wyjątkowo dużo cukru, nie warto wykluczać ich ze swojej codziennej diety. Jedno z badań z roku 2003 roku, opublikowane w „International Journal of Food, Sciences and Nutrition” sugeruje, że daktyle zawierają szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, które mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają układ odpornościowy. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Ten wyjątkowy skład powoduje, że daktyle stają się niemalże „przekąską idealną”.

Daktyle – właściwości prozdrowotne

Wsparcie układu trawienia. Błonnik pokarmowy w daktylach oczyszcza system żołądkowo-jelitowy, umożliwiając bardziej efektywną pracę okrężnicy. Ponadto sprzyja regularności wypróżnień, zapobiega zaparciom, zagęszcza stolec. Dodatkowo błonnik pokarmowy daje uczucie sytości, dzięki temu redukuje podjadanie w ciągu dnia. Sięganie po słodkie daktyle idealnie zastąpi nawyk podjadania batoników i czekoladek.

Zapobieganie niedoborom magnezu. Działanie przeciwzapalne magnezu może zmniejszyć ryzyko zapalenia stawów, chorób sercowo-naczyniowych i choroby Alzheimera, a także innych problemów zdrowotnych. Wysokie spożycie magnezu wiąże się z niższymi stężeniami niektórych markerów ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Magnez pomaga również obniżyć ciśnienie krwi. Daktyle zawierają także dużo potasu, który może obniżyć ciśnienie krwi i sprzyjać zachowaniu dobrego zdrowia. Spożycie magnezu w diecie wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem udaru, zwłaszcza udaru niedokrwiennego.

Czytaj też:
Surowe czy gotowane – jakie jedzenie jest lepsze dla jelit?