Jedz więcej i chudnij – czy to może być kluczem do utraty wagi?

Jedz więcej i chudnij – czy to może być kluczem do utraty wagi?

Dodano: 
kobieta
kobieta Źródło:Pexels / malcolm garret
Odchudzanie kojarzy się z ograniczeniem spożywanych kalorii, a co za tym idzie – ograniczeniem ilości spożywanego jedzenia. Okazuje się jednak, że – przynajmniej częściowo – może to być nieprawdą.

Często, gdy chcesz schudnąć, wiąże się to z restrykcjami, które sprowadzają się do tego, by uznać niektóre produkty za „dobre”, a inne za „złe”. To z kolei prowadzi automatycznie do ograniczenia tych z drugiej kategorii. To często przynosi bardzo dobre skutki, jednak kiedy pozbawiasz się rzeczy, które kochasz (i w założeniu trwale eliminujesz całe grupy żywności) to zwykle prowadzi do efektu jojo.

Zamiast takiego podejścia mówiącego „nie rób tego” warto wybrać podejście „rób dokładnie to”. Jedz więcej. Ale kluczem jest w tym przypadku skupienie się na jedzeniu większej ilości zdrowej żywności, którą kochasz, a to może faktycznie pomóc ci schudnąć. Wybierając produkty o niższej gęstości energetycznej (czyli mniejszej liczbie kalorii w stosunku do ich masy), takie jak owoce, warzywa i chude białka, możesz jeść więcej objętościowo, ale zużywać mniej kalorii, aby utrzymać ogólny cel w kwestii spożywanych kalorii, a dzięki temu – osiągnąć pożądaną wagę i sylwetkę.

Czytaj też:
Postanowienia noworoczne. Naukowiec zdradza, na jaką dietę warto przejść

Jedz więcej i chudnij – jak to zrobić w kilku krokach?

1. Więcej zadowolenia z jedzenia
Jeśli twój plan zdrowego odżywiania kładzie nacisk na spożywanie pokarmów o większej zawartości składników odżywczych, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste , chude białka i zdrowe tłuszcze, będziesz w stanie lepiej się do tego przyzwyczaić, ponieważ przez cały czas nie będziesz głodny, i podczas posiłku nie poczujesz się ograniczony. Produkty bogate w błonnik i wodę, takie jak owoce i warzywa, mogą pomóc ci poczuć się nasyconym mniejszą ilością kalorii, więc nie będziesz miał ochoty sięgnąć po ogromny kawałek ciasta.

2. Nie skupiasz się na jedzeniowym tabu
Pozytywne, wykonalne plany, które dodają zdrowszą żywność do diety, pomagają uniknąć myśli o odejmowaniu lub ograniczaniu żywności z diety. Jeśli wciąż będziesz sobie powtarzać: „Nie jedz czekolady” zamiast „Jeśli jestem głodny i mam ochotę na deser, to zamiast tego zjem świeże owoce”, za każdym razem będziesz przywiązany do zakazanej czekolady. Pomyśl o swoich dietetycznych celach. Ograniczenia to najlepszy sposób, aby ktoś ciągle myślał o tym jedzeniu i może prowadzić do upokarzających zachowań. Często towarzyszy temu negatywne myślenie: spieprzyłem to. Zjadłem 3 kawałki pizzy. Po co zawracać sobie głowę próbowaniem zdrowego odżywiania? Tego rodzaju myślenie prowadzi do efektu domina, z którego trudno jest wrócić do normy.

3. Łatwiej będzie ci pozostać na dobrej drodze
Jeśli mądrze zaopatrzysz swój koszyk ze starymi ulubionymi produktami i nowymi składnikami, które zechcesz wypróbować, na pewno skosztujesz pysznych, zdrowych potraw, które z przyjemnością jesz. To może dać ci impet, zachęcając cię do  kontynuowania zdrowej diety. Jedzenie ma być przyjemne, więc kiedy zaczniemy zauważać, jak przyjemne są zdrowe wybory żywieniowe, możemy zastąpić je coraz bardziej niezdrowymi wyborami żywności, tworząc nowe pozytywne nawyki, które nie pozostawiają szkodliwego wpływu na nasze ciała, takie jak „śmieciowe jedzenie”. Z biegiem czasu wzmacnia to neuronalne ścieżki w mózgu, które sprawiają, że nawyk jedzenia garści orzechów zamiast woreczka z frytkami jest lepiej odbierany, zwłaszcza że przyjemności nie towarzyszą żadne negatywne konsekwencje.
Czytaj też:
10 najczęściej popełnianych błędów w odchudzaniu

Źródło: myfitnesspal.com