Jesz śniadanie później w weekendy? Możesz mieć wyższe BMI

Jesz śniadanie później w weekendy? Możesz mieć wyższe BMI

Dodano: 
Musli
Musli / Źródło: Pexels / Alexander Mils
Nowe badanie wskazuje na dowody, że utrzymanie regularnego harmonogramu jedzenia jest kluczem do zapobiegania otyłości.

Autorzy przeanalizowali dane 1106 studentów i doktorantów w wieku 18-25 lat. Podali swoje weekendowe harmonogramy jedzenia w ciągu roku akademickiego. Badanie trwało od 2017 do 2019 r. Każdy uczestnik również sam zgłosił swój wzrost i wagę – dwa pomiary, które składają się na BMI.

Jest to pierwsze badanie, które skupia się na wpływie na otyłość zmian w harmonogramie posiłków między dniami powszednimi a weekendami. Na podstawie odpowiedzi badacze byli w stanie określić średni czas trwania posiłku w ciągu tygodnia i w weekendy, a także punkt środkowy jedzenia – w połowie drogi między pierwszym a ostatnim posiłkiem w ciągu dnia – zarówno w dni powszednie, jak i weekendy.

Aby obliczyć ogólną wartość opóźnienia posiłków, zastosowano prostą formułę: spożycie punktu środkowego w weekendy minus spożycie punktu środkowego w dni powszednie. Następnie naukowcy wzięli pod uwagę inne czynniki, które mogą wpływać na BMI, w tym jakość diety, czas snu, płeć i chronotyp.

Autorzy stwierdzili, że osoby z całkowitym opóźnieniem wynoszącym 3,5 godziny lub więcej miały wyższe wartości BMI. Zastosowali tę samą formułę do obliczenia osobnych opóźnień jedzenia na śniadanie, lunch i kolację. Nic dziwnego, że biorąc pod uwagę możliwość spania w weekend, posiłkiem, który wykazywał największe opóźnienie, było śniadanie. Badanie wykazało, że 64 proc. uczestników w każdy weekend opóźniło o ponad godzinę zjedzenie śniadania, przy czym czas ten przekroczył 2 godziny u 22 proc. tych osób. Naukowcy nie wykryli żadnej korelacji między opóźnieniem dla określonego posiłku a wyższym BMI.

Czytaj także:
O której godzinie najlepiej ćwiczyć?

Wszystko ma swój czas?

Jeden z autorów badania, Trinitat Cambras wyjaśnia dalej: „Nasz zegar biologiczny jest jak maszyna i jest gotowy do uwolnienia tej samej reakcji fizjologicznej i metabolicznej o tej samej porze, każdego dnia. Stałe harmonogramy jedzenia i snu pomagają organizować ciało i wpływają na homeostazę energetyczną”.

Główna autorka Maria Izquierdo Pulido z UB Institute for Nutrition and Food Safety wiąże zegar biologiczny ze sposobem, w jaki organizm przetwarza żywność. „W rezultacie, gdy spożywanie odbywa się regularnie, zegar dobowy zapewnia, że ​​szlaki metaboliczne organizmu działają w celu przyswajania składników odżywczych. Jednak gdy jedzenie jest przyjmowane w nietypowej godzinie, składniki odżywcze mogą oddziaływać na maszynerię molekularną zegarów obwodowych (poza mózgiem), zmieniając harmonogram, a tym samym modyfikując funkcje metaboliczne organizmu”.

Czytaj także:
Jak zbilansować dietę roślinną? Przykładowe menu i przepisy

Źródło: medicalnewstoday.com

Czytaj także

 0