Naukowe warsztaty nt. żywności dla uczniów z Warmii i Mazur

Naukowe warsztaty nt. żywności dla uczniów z Warmii i Mazur

Dodano: 
Szkoła, klasa
Szkoła, klasa / Źródło: Fotolia / fot. maroke
Suplementy diety, opakowania żywności, alergeny pokarmowe i inne tematy będą zgłębiali uczniowie warmińsko-mazurskich szkół w ramach "TRUST your FOOD" – warsztatów przygotowanych przez naukowców i jedną z firm.

Warsztaty przygotowali naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz eksperci z koncernu spożywczego MASPEX. Celem zajęć jest budowanie zaangażowania młodych konsumentów i ich zaufania do żywności – poinformował instytut w materiale przesłanym PAP.

Przez kilka kolejnych weekendów lutego (15, 22 i 29.02) uczniowie warmińsko-mazurskich szkół będą sprawdzać prawdy i mity o suplementach diety, tworzyć inteligentne opakowania żywności i poznawać alergeny pokarmowe. Dowiedzą się też, jak poprawnie interpretować etykiety na produktach spożywczych oraz informacje udostępniane w miejscach zbiorowego żywienia. Pod okiem naukowców, przy wykorzystaniu nowoczesnej aparatury badawczej, będą prowadzić doświadczenia w pracowniach biologicznych funkcji żywności, mikrobiologii, biosensorów, metabolomiki oraz innych laboratoriach, zlokalizowanych w Oddziale Nauk o Żywności olsztyńskiego Instytutu PAN.

Uczniowie samodzielnie przeprowadzą test oceny jakości mleka, zbadają właściwości przeciwutleniające naturalnych konserwantów oraz sprawdzą jakie kwasy tłuszczowe występują w powszechnie dostępnych olejach jadalnych. W programie warsztatów znajdą się też zajęcia na temat mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności oraz efektów reakcji Maillarda. która zachodzi w procesie termicznej obróbki żywności. Ponadto, w skomputeryzowanej pracowni oceny sensorycznej, uczniowie będą mogli sprawdzić swoją wrażliwość zmysłu węchu.

Wydarzenie jest częścią projektu #AnnualFoodAgenda finansowanego przez wspólnotę EITFood (eitfood.eu). AnnualFoodAgenda to unikatowa seria warsztatów, wykładów i pokazów podnoszących świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności. Do tej pory w akcjach prowadzonych przez naukowców olsztyńskiego Instytutu PAN i ekspertów Maspex wzięło udział już niemal 5 tys. osób z całej Polski. Szczegóły na temat kolejnych wydarzeń #AnnualFoodAgenda można śledzić na stronie.

Nauka w Polsce – PAP

Czytaj też:
Ten rodzaj żywności może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2

 0

Czytaj także