Komórki jajowe otyłych kobiet mają niższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Co to oznacza?

Komórki jajowe otyłych kobiet mają niższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Co to oznacza?

Dodano: 
Otyłość
Otyłość / Źródło: Shutterstock / Suzanne Tucker
W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie Fertility and Sterility, przeanalizowano 922 oocytów od 205 kobiet poddawanych rozmnażaniu wspomaganemu. Naukowcy odkryli, że komórki jajowe otyłych kobiet mają niższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3.

Badanie składu lipidów 922 komórek jajowych uzyskanych podczas leczenia in vitro u 205 kobiet o normalnej budowie ciała i mających nadwagę lub otyłość wykazało, że komórki jajowe zarówno kobiet z nadwagą, jak i otyłych mają bardzo różny skład lipidów.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne w diecie człowieka – muszą być spożywane, ponieważ organizm nie może ich syntezować. Ich spożycie jest zwykle niskie w zachodniej diecie. Ponadto, jak zauważa dr Matorras z Wydziału Specjalizacji Medycznych i Chirurgicznych UPV / EHU i autor badania, „kwasy tłuszczowe omega-3 konkurują metabolicznie z kwasami omega-6, a ich spożycie jest zwykle zbyt wysokie w zachodniej diecie Tak więc wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 przyczynia się do niskiego poziomu kwasów omega-3. Prawdopodobnie jest to mechanizm odpowiedzialny za ich niski poziom w komórkach jajowych”.

Otyłość u dzieci może pojawić się przed poczęciem

Otyłość jest dobrze znanym problemem zdrowia publicznego z licznymi konsekwencjami dla różnych narządów. „Jednym z implikacji dla ciąży jest poród dzieci makrosomicznych (o dużej wadze), a następnie ryzyko otyłości u dzieci i dorosłych. Do tej pory przypisywano je otyłości matek podczas ciąży, a także nieodpowiednim warunkom diety w dzieciństwie. Jednak odkrycia te wskazują na możliwość, że problemy tych dzieci mogą zacząć się jeszcze przed poczęciem, ze względu na gorszy skład lipidowy komórek jajowych, które je wytworzyły” – powiedział Matorras.

Na innym froncie badacz dodał, że „otyli pacjenci mają zwykle gorsze wyniki in vitro, które przypisuje się całej gamie motywów. Odkrycie to uwypukla inną możliwą przyczynę tych gorszych wyników”.

Czytaj także:
Nie tylko otyłość. 7 czynników, które zwiększają ryzyko cukrzycy

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert

Czytaj także

 0