Czy oliwki mogą pomóc schudnąć? Zaskakujące doniesienia ze świata nauki

Czy oliwki mogą pomóc schudnąć? Zaskakujące doniesienia ze świata nauki

Dodano: 
Oliwki
Oliwki Źródło: Pexels / Engin Akyurt
Oliwki – pikantny śródziemnomorski przysmak – są znane z tego, że są bogate w zdrowe tłuszcze i są zawarte w popularnej diecie śródziemnomorskiej, więc możesz się zastanawiać, czy oliwki mogą pomóc ci schudnąć. Za chwilę się tego dowiesz.

Oliwki mogą wpływać na twoją wagę na różne sposoby. Mają szczególnie niską gęstość kaloryczną. Jest ona miarą liczby kalorii w żywności w stosunku do jej wagi lub objętości (w gramach). Ogólnie rzecz biorąc, każde jedzenie o gęstości kalorycznej wynoszącej 4 lub więcej jest uważane za jedzenie o wysokiej gęstości. Czarne lub zielone oliwki mają gęstość 1-1,5. Wybór produktów o niskiej gęstości kalorycznej może przyspieszyć utratę wagi, ponieważ te produkty pomagają dłużej czuć się sytym i dostarczają mniej kalorii.

Czytaj też:
Jak dbać o skórę, by jak najdłużej była młoda

Zdrowe tłuszcze

Oliwki odznaczają się również zdrowymi tłuszczami nienasyconymi, które różnią się od tłuszczów nasyconych i trans ze względu na swoją budowę chemiczną. Wszystkie tłuszcze zawierają taką samą ilość kalorii, ale tłuszcze nienasycone korzystnie wpływają na twoje ciało. W szczególności zastąpienie węglowodanów i innych tłuszczów w diecie jednonienasyconymi tłuszczami może zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Jednonienasycone tłuszcze znajdują się w produktach spożywczych takich jak oliwki, orzechy, awokado i oleje roślinne. Niektóre badania wiążą dietę bogatą w jednonienasycone tłuszcze bezpośrednio z utratą masy ciała.

60-dniowe badanie z udziałem 32 kobiet porównało diety wysokonienasycone i wielonienasycone z normalnymi dietami. Dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone spowodowała utratę masy do 1,9 kg, a także mniejszą masę tłuszczu, wskaźnik masy ciała (BMI) i obwód talii.

Ponadto obszerny przegląd diet niskokalorycznych wykazał, że diety o dużej zawartości tłuszczu częściej prowadzą do utraty wagi niż o niskiej zawartości tłuszczu.

Czytaj też:
Nie tylko otyłość. 7 czynników, które zwiększają ryzyko cukrzycy

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska, która kładzie nacisk na pełne produkty i owoce morza i ogranicza żywność przetworzoną, może przyspieszyć odchudzanie. Oliwki, oliwa z oliwek i inne zdrowe tłuszcze są kluczowym składnikiem tej diety. Szczegółowe badania dotyczące tej diety sugerują, że może spowodować utratę masy ciała o 2,2-10,1 kg. Niemniej jednak inne badania nie wiążą tego bezpośrednio z utratą masy ciała.

Niemniej jednak wydaje się, że dieta śródziemnomorska zapewnia szeroki zakres korzyści zdrowotnych, takich jak obniżone ciśnienie krwi i mniejszy obwód talii.

Wartości odżywcze oliwek

Wartości oliwek różnią się w zależności od rodzaju oliwki i metody konserwowania. Mimo to większość z nich ma niską kaloryczność, ale dość wysoką zawartość soli i korzystnych tłuszczów.

Porcja około 10 małych i średnich oliwek (zależnie od wielkości) zapewnia od 36 do 95 kalorii, 1-2 g węglowodanów, mniej niż gram białka, 3-5 g tłuszczu, 3-4 % dziennego zapotrzebowania na błonnik i 11-23 % dziennego zapotrzebowania na sód.

Oliwki są bogate w przeciwutleniacze polifenolowe, które zwalczają szkodliwe związki zwane wolnymi rodnikami w organizmie. Uważa się również, że pomagają zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak cukrzyca i choroby serca.

Czytaj też:
Pół łyżki oliwy z oliwek dziennie poprawi zdrowie serca

Źródło: healthline.com