Zwolennicy diety Sattvic spożywają przede wszystkim pożywne pokarmy, w tym świeże produkty i orzechy, dlatego dieta ta może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Jest jednak dość restrykcyjna, a wiele produktów spożywczych z jej listy jest niedostępnych.
Dieta Sattvic to dieta wegetariańska o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości tłuszczu, preferowana przez wielu entuzjastów jogi. W praktyce jogi istnieją trzy rodzaje żywności, które mają różne właściwości i wpływ na zdrowie: sattvic, rajasic i tamasic. Słowo sattvic oznacza „czystą esencję”, a sattvic food uważa się za czysty i zrównoważony, oferujący uczucie spokoju, szczęścia i jasności umysłu.
Pokarmy radżasowe określa się jako nadmiernie stymulujące, dla odmiany pokarmy tamasowe zwiększają osłabienie i lenistwo. Dieta Sattvic wiąże się z wysokim spożyciem mikroelementów. Według ajurwedy, systemu leczniczego, który powstał w Indiach ponad 5000 lat temu, jest najlepszym wyborem dla promowania długowieczności, siły fizycznej i zdrowia psychicznego. Może to wynikać z faktu, że pokarmy Sattvic są bogate w świeże, bogate i odżywcze składniki, w tym owoce, warzywa, świeże soki owocowe, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, miód i herbaty ziołowe. Białka zwierzęce, smażone potrawy, stymulanty, takie jak kofeina i biały cukier to tylko niektóre z produktów, które są wykluczone, gdy przestrzega się diety Sattvic.
Zdrowa dieta Sattvic powinna zawierać dużo fasoli i produktów pełnoziarnistych. Według większości źródeł wysokiej jakości nabiał można spożywać z umiarem. Oto przykładowe 3-dniowe menu zatwierdzone przez Sattvic:
Dzień 1
- Śniadanie: owsianka z komosy ryżowej z mlekiem migdałowym, jagodami, nasionami lnu i niesłodzonym kokosem
- Obiad: ciecierzyca i miska warzywna z sosem tahini
- Kolacja: fasolka mung, tofu i gulasz z dzikiego ryżu
Dzień 2
- Śniadanie: jogurt z jagodami, orzechami włoskimi i cynamonem
- Obiad: sałatka ze świeżymi warzywami, tofu, soczewicą i serem paneer
- Obiad: ciecierzyca i warzywne curry kokosowe
Dzień 3
- Śniadanie: płatki owsiane z duszonymi brzoskwiniami i masłem nerkowcowym
- Obiad: sałatka z komosy ryżowej ze słodkimi ziemniakami, kiełkami fasoli i jarmużem
- Kolacja: ryż mango z ciecierzycą i mlekiem kokosowym
Brzmi smacznie, prawda?
Czytaj też:
Ajurweda na szczupłą talię? 4 triki do wykorzystania