Odchudzasz się? Oto 8 produktów, które pomogą ci w tym z zaskakującym skutkiem!

Odchudzasz się? Oto 8 produktów, które pomogą ci w tym z zaskakującym skutkiem!

Dodano: 
Kobieta w trakcie jedzenia
Kobieta w trakcie jedzenia Źródło: Pexels / Nathan Cowley
Wielu z nas próbowało schudnąć. Wielu być może próbuje nadal. Eliminujemy różne produkty z diety, ale... czy postępujemy właściwie?

Odchudzanie nie zawsze jest proste. Istnieją jednak produkty, które mogą skutecznie wspomagać ten proces i przyspieszyć go. Wbrew pozorom wiele z nich często wykreślamy z naszej listy dietetycznej. I, jednak niepotrzebnie.

Czytaj też:
Czy jesz za mało, aby schudnąć? Oto 5 sygnałów świadczących o tym, że może tak być!

Mleko – czy pomaga schudnąć?

Pijesz odtłuszczone mleko i chcesz pozostań szczupłym? Nie zawsze zachodzi ta korelacja, jeśli chodzi o nabiał. Niedawne badanie opublikowane w American Journal of Nutrition wykazało, że ponad 18 000 kobiet spożywających więcej produktów mlecznych o wyższej zawartości tłuszczu i pełnotłustego mleka było mniej narażonych na nadwagę.

Jakim cudem jest to możliwe, zapytasz. Niektóre niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie zostają zachowane, gdy mleko jest odtłuszczone – tłuszcz jest to składnik, który może pomóc ci szybciej poczuć się sytym i dłużej zachować uczucie pełności. Kilka badań wykazało, że kiedy ludzie zmniejszają ilość tłuszczu w diecie, zastępują ją cukrem i rafinowanymi węglowodanami, co może mieć gorszy wpływ na ogólny stan zdrowia.

Podsumowując: Jedz różnorodne produkty mleczne i mniej martw się o zawartość tłuszczu. Ogranicz lody o wysokiej zawartości cukru i kupuj jogurt naturalny bez dodatku cukru, który ma tendencję do gromadzenia się w odmianach smakowych i owocowych.

Czytaj też:
Brakuje ci motywacji do odchudzania? Otyłość zwiększa ryzyko raka endometrium

Inne produkty, które pomagają schudnąć

Masło orzechowe
Oprócz zdrowych tłuszczów masła orzechowe zawierają również imponującą ilość białka i błonnika. Masło orzechowe zawiera 8 gramów białka na 2 łyżki stołowe oraz 2 gramy błonnika. Badanie przeprowadzone przez Harvard School of Public Health wykazało, że regularne spożywanie orzechów w grupie ponad 51 000 kobiet wiązało się z mniejszym ryzykiem przyrostu masy ciała i otyłości. Podobne badanie w Journal of Nutrition wykazało, że waga zmieniała się bardzo nieznacznie u osób, które stosowały normalną dietę w porównaniu z dietą wzbogaconą o orzechy. Innymi słowy: orzechy i masła orzechowe mogą być zdrowym dodatkiem do twojej diety, nawet przy odchudzaniu. Spróbuj podjadać masło orzechowe między posiłkami, aby podtrzymać apetyt. 200-kaloryczna przekąska z orzechami nerkowca lub masłem orzechowym jest o wiele bardziej satysfakcjonująca i sycąca niż powiedzmy 200 kalorii krakersów lub precli. Pomiń wersje o obniżonej zawartości tłuszczu, które, jak na ironię, mają więcej kalorii, cukru, sodu i konserwantów niż zwykłe masło orzechowe. Kupuj te, które zawierają orzechy - i może trochę soli - na liście składników.

Makaron
Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny - ranking węglowodanów w skali od 0 do 100, oparty na tym, jak szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Im niższa liczba, tym dłużej trwa trawienie, dzięki czemu masz stabilniejsze źródło paliwa do podtrzymywania poziomów energii. Makaron pełnoziarnisty mieści się w 32 - 37 zakresu (około połowa z białego chleba), podczas białych średnie makaronu w średnim zakresie 40 - wciąż znacznie mniejsza niż kawałek białego chleba. A ponieważ makaron jest tradycyjnie dodawany do innych zdrowych potraw, takich jak owoce morza, warzywa i oliwa z oliwek, zdrowy posiłek makaronowy jest dobry dla tych, którzy martwią się swoją wagą. Trzymaj się odmian pełnoziarnistych, podwajaj porcję warzyw i rezygnuj z bardzo serowych, kremowych sosów.

Jajka
Są bogate w wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze oraz niezbędne witaminy i minerały. Jaja to niskokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze wybór, jeśli chodzi o przekąski i posiłki. Przy zaledwie 70 kaloriach w jednym jajku nie ma powodu, aby nie cieszyć się połączeniem całego jajka, żółtka i białka. Tak, żółtka jaj są źródłem cholesterolu w diecie, ale ostatnie badania dowodzą, że cholesterol w diecie ma mniejszy wpływ na poziom cholesterolu we krwi, niż myśleliśmy. Dowody wskazują, że spożywanie całych jajek z umiarem jest bezpieczne, a niektóre badania pokazują nawet, że mogą pomóc w utracie wagi, gdy są spożywane zamiast rafinowanych węglowodanów. Jajka szybko się gotują - to idealne rozwiązanie na zabiegane poranki. Usmaż jajka na oliwie z oliwek i dodaj do smażonych warzyw, a następnie podawaj je na tostach pełnoziarnistych, aby uzyskać kompletny, dobrze zbilansowany posiłek.

Ciemne mięso drobiowe
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że na porcję ciemnego mięsa z kurczaka lub indyka (z nogi i uda) przypada tylko około 5 dodatkowych kalorii i 1 g tłuszczu więcej niż w białym mięsie z piersi. Skóra jest miejscem, w którym znajduje się większość tłuszczu - pomiń to na dowolnej części drobiu by obniżyć kaloryczność. Drób z ciemnego mięsa jest zwykle delikatniejszy, bardziej soczysty i bogaty w smak niż mięso białe - wymaga nie tylko mniej masła i oleju do gotowania, ale także mniej sosu lub kremowych przypraw, aby był smaczniejszy niż mięso z piersi. To doskonałe źródło chudego białka, które może sprawić, że będziesz bardziej zadowolony w porze posiłku i rzadziej przejadasz się później. Ciemne mięso zawiera więcej mioglobiny, białka przenoszącego tlen, które nadaje mu szaro-czerwonawy kolor, a także więcej żelaza i cynku - dwóch minerałów wzmacniających odporność. Udka są o około połowę mniejsze od piersi. Podwójny bonus: są też tańsze.

Czerwone wino
Jeśli chodzi o odchudzanie, ograniczenie kalorii płynnych może być kluczem do sukcesu. Alkohol niesie 7 kalorii na gram, co szybko się kumuluje. Ale dla niektórych rezygnacja z naszego okazjonalnego koktajlu pod koniec długiego dnia nie podlega negocjacjom. Czerwone wino może być bardziej korzystne niż białe, zgodnie z jednym z badań przeprowadzonym na Washington State University, który wykazał, że polifenole w czerwonym winie (w tym resweratrol) mogą nawet zapobiegać otyłości poprzez wspomaganie metabolizmu. Największy zastrzyk polifenoli pochodzi z całych winogron, ale wino z pewnością niesie ze sobą część tych korzyści. Napoje alkoholowe niekoniecznie pomagają w utracie wagi, ale pomagają nam się zrelaksować i wyciszyć po stresujących dniach. Z umiarem alkohol jest również dobry dla serca. Pij odpowiedzialnie (nie na pusty żołądek), ogranicz spożycie i wybierz 120-kaloryczny kieliszek wina zamiast koktajli z dużą zawartością cukru i piwa o dużej zawartości węglowodanów, aby uzyskać lepszy sukces w odchudzaniu.

Kawa
Twoja codzienna filiżanka kawy może zrobić więcej niż tylko pomóc ci wstać z łóżka każdego ranka. Stymuluje mózg i układ nerwowy oraz zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w poprawie metabolizmu glukozy - co nie tylko pomaga tłumić apetyt, ale także zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Kawa z kofeiną może również stymulować termogenezę i zdolność organizmu do spalania większej ilości zapasów tłuszczu, poprawiając wydajność ćwiczeń wytrzymałościowych, takich jak bieganie i jazda na rowerze. Chociaż wpływ kawy na utratę wagi jest prawdopodobnie minimalny, ogólne korzyści zdrowotne są wystarczającym powodem, aby cieszyć się filiżanką lub dwiema filiżankami każdego ranka w ramach codziennej rutyny. W 2014 roku systematyczny przegląd i metaanaliza 36 badań wykazała, że ​​ci, którzy pili poranną kawę, byli w rzeczywistości najmniej narażeni na problemy z sercem . Nie każda kawa jest sobie równa - większość korzyści związanych z kawą daje tylko kawa czarna - a nie śmietanka i napoje kawowe z dodatkiem cukru z butików z kawą. Ogranicz smakowe (i za drogie) latte do rzadkiej przekąski.

Ciemna czekolada
Zaledwie jeden lub dwa kęsy bogatej, satysfakcjonującej czekolady mogą nie tylko zmniejszyć poziom stresu, ale także pomóc ograniczyć apetyt na inne słodycze. Wysoki poziom stresu może prowadzić do skoków hormonu kortyzolu, co zwiększa apetyt i emocjonalne zachowania żywieniowe. Korzyści płynące z czekolady są specyficzne dla stężenia flawonoidów kakaowych, które, jak wykazano w badaniach, mają wiele korzyści zdrowotnych , takich jak poprawa przepływu krwi do mózgu i zmniejszenie ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia krwi . Im wyższy procent kakao, tym większe korzyści. Omiń sklep spożywczy i batony czekoladowe przy kasach, które zawierają dużo dodanych tłuszczów i cukrów - co może zniwelować niektóre korzyści zdrowotne kakao. Poszukaj batonów zawierających co najmniej 70% kakao lub więcej, z krótką, prostą listą składników… i daj się ponieść jednej lub dwóch uncjom. Zbyt dużo jedzenia działa przeciwko tobie.
Czytaj też:
Co pić, żeby schudnąć? Te kilka propozycji może pomóc. Miej tę listę zawsze pod ręką