6 rzeczy, których nigdy nie powinieneś dodawać do smoothie

6 rzeczy, których nigdy nie powinieneś dodawać do smoothie

Dodano: 
Zielone smoothie
Zielone smoothie Źródło: Pixabay / marijana1
Smoothie to jeden z popularniejszych produktów spożywanych podczas diet. Jednak są składniki, które nie powinny wystąpić w naszych koktajlach.

Sok jabłkowy. Pyłek pszczeli. Syrop z agawy. Korzeń maca. Proszki z zielonych roślin, alg i matcha. Próba skomponowania zdrowego smoothie śniadaniowego jest jak próba złożenia komody z tysiąca komponentów bez instrukcji obsługi. Wiesz, że w opakowaniu są wszystkie potrzebne elementy, ale prawie niemożliwe jest ustalenie, które pasują do siebie i w jakich miejscach mają być połączone.

Czytaj też:
Ile awokado można zjeść w ciągu dnia?

Zdrowe smoothie to sztuka

Ogólnie rzecz biorąc, jesteś całkiem bezpieczny, jeśli chodzi o tworzenie zdrowego smoothie. W większości stoisk ze smoothie i przepisów na smoothie można znaleźć bardzo wiele zdrowych dodatków. Jednak istnieje kilka podstępnych, pozornie zdrowych składników, które mogą spowodować, że przybierzesz na wadze.

Ponieważ koktajle coraz częściej pojawiają się jako stały element codziennej diety wielu z nas, masz jeszcze większe ryzyko popełnienia błędu. Aby mieć lepsze rozeznanie w zdrowych opcjach i czerpać korzyści z koktajli, poznaj sześć najgorszych składników, które możesz dodać do swojego smoothie, a nie powinieneś.

Czytaj też:
Brzoskwinie kontra nektarynki – co jest lepsze?

Tych składników nie dodawaj do smoothie

Jogurt smakowy (nawet beztłuszczowy)
Jogurt grecki bogaty w białko i mający pyszną kremową konsystencję jest idealnym podstawą dla smoothie. Oczywiście pod warunkiem że nie jest aromatyzowany lub beztłuszczowy. Jogurty z owocami na spodzie lub mieszanki mogą zawierać do 28 gramów cukru. Trzymaj się jogurtu naturalnego o obniżonej lub pełnej zawartości tłuszczu. Badanie z 2015 r. W American Journal of Clinical Nutrition pokazało, że im więcej ludzi jedli wysokotłuszczowych produktów mlecznych, tym mniejsze było u nich ryzyko cukrzycy; osoby, które jadły dużo niskotłuszczowych produktów mlecznych, miały największą częstość występowania choroby. Naukowcy spekulowali, że chociaż wapń, białko, witamina D i inne składniki odżywcze w nabiale są naprawdę dobre dla nas, potrzebujemy tłuszczu, który towarzyszy im, aby uzyskać ich ochronne działanie. Pomijanie tłuszczu może kosztować beztłuszczowe mięśnie. Wykazano, że osoby z niskim poziomem witaminy D mają zmniejszoną siłę i większe wyniszczenie mięśni.

Sok owocowy
Spoglądasz na blender, martwiąc się, że nie ma wystarczającej ilości płynu. Nie daj się skusić, aby dodać resztki soku pomarańczowego lub puszkę mrożonego koncentratu jabłkowego, która czai się w zamrażarce: w sokach owocowych brakuje sycącego błonnika ze świeżych owoców, a nawet pół szklanki soku pomarańczowego dodaje 13 gramów węglowodanów.

Lody, mrożony jogurt lub sorbet
Koktajle zawierające mrożony jogurt, sorbet, nie są napojami fitness. To są desery. Na przykład pewien jogurt spotykany w sklepach to mrożony jogurt z 17 gramami cukru. W rezultacie ten mały napój zawiera 54 gramy cukru (38 gramów to „dodatek cukru”). To więcej niż to, co zalecają wytyczne żywieniowe USDA, co do spożycia w ciągu całego dnia!

Za dużo dobrych składników
Awokado i masło orzechowe to jedne z twoich najlepszych sprzymierzeńców w dążeniu do płaskiego brzucha, ale zbyt duża ilość ich dobrych tłuszczów może przynieść odwrotny skutek. Uważaj na porcje sugerowane przez przepisy. Dietetycy uważają, że jedna piąta awokado to jedna porcja. Podobnie, jedna porcja masła orzechowego to tylko dwie łyżki stołowe i więcej niż wystarczająca na pikantny koktajl. I chociaż porcja oleju kokosowego jest doskonałym dodatkiem - jego dobre tłuszcze nasycone są spalane jako energia, a nie przechowywane jako tłuszcz - za dużo to tylko kłopot.

Dodane cukry
Nie odważyłbyś się dodać prostego granulowanego cukru do swoich koktajli (prawda?), Ale inne zdrowo brzmiące dodatki też nie są tak słodkie. Łyżka całkowicie naturalnego miodu doda 17 gramów cukru do twojego napoju, a podobna porcja nektaru z agawy doda niepotrzebnych pięć gramów. Nektar kokosowy, coraz powszechniejszy w batonach koktajlowych, dodaje 13 gramów cukru i węglowodanów na łyżkę stołową, a słodzone płatki kokosowe mają oszałamiającą ilość 24 gramów tłuszczu i 36 gramów cukrów na filiżankę.

Owoce w puszkach
Owoce w puszkach mogą wydawać się łatwą drogą na skrót, ale to tylko szybka droga do tłuszczu na brzuchu. Są pełne syropu - aż 20 gramów cukru w ​​puszce! Nawet niesłodzone owoce we własnym soku są brakiem wartości odżywczych: w owocach obranych brakuje kluczowego błonnika.
Czytaj też:
Jak przyrządzić zdrowe smoothie?