Oto, jak upiec idealny makowiec na święta. Magda Gessler zdradziła swój przepis

Oto, jak upiec idealny makowiec na święta. Magda Gessler zdradziła swój przepis

Dodano: 
Makowiec
Makowiec Źródło: Shutterstock
Makowiec to stały bywalec świątecznego stołu. Sprawdźmy, jak upiec idealny makowiec zgodnie z zaleceniami znanej restauratorki Magdy Gessler.

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Po okresie Adwentu jesteśmy stęsknieni za smakowitościami, dlatego makowiec sprawdza się wówczas doskonale. Jest pełen dobroci: orzechów, słodkiego maku i rodzynek.

Istnieją różne rodzaje makowców, ale najpopularniejszym jest ten przygotowywany z ciasta drożdżowego. Taki też zaprezentowała Magda Gessler. Jak go upiec?

Makowiec Magdy Gessler: składniki

Aby zagnieść ciasto drożdżowe, należy przygotować następujące składniki:

  • 1/4 l mleka
  • 250 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 2 całe jaja
  • 8 żółtek
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • ok. 750 g mąki
  • szczypta soli.

Do przygotowania masy makowej potrzebne będą:

  • 250 g maku
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l miodu
  • 2 całe jaja
  • 35 g cukru
  • 100 g skórki z cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 30 g masła.

Makowiec Magdy Gessler: przygotowanie

Masa makowa:

  1. Ugotuj mak w mleku, wystudź i zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  2. Utrzyj cukier z żółtkami.
  3. Osobno ubij białka.
  4. Zasmaż na maśle skórkę startą z cytryny, .
  5. Dodaj skórkę, mak, bakalie, miód i żółtka utarte z cukrem, mieszaj nie zdejmując z ognia.
  6. Połącz masę makową delikatnie z ubitymi białkami.

Ciasto drożdżowe:

  1. Sporządź zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i 50 g cukru i odstaw na chwilę, aż zacznie rosnąć.
  2. Wymieszaj na gładką masę jajka, żółtka i pozostały cukier.
  3. Połącz składniki. Dodawaj stopniowo mąkę, rozczyn i rozpuszczone masło ze smalcem.
  4. Po zagniecieniu ciasta nakryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto i masa są gotowe, rozwałkuj ciasto i pokryj równomiernie masą. Zwiń w roladę i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut.

Upieczone ciasto po wystudzenia możesz przystroić prostym lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i wody, a także posypać orzechami.

Czytaj też:
Kutia to starodawna, a smaczna potrawa wigilijna. Podpowiadamy, jak ją zrobić
Czytaj też:
Oto, jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony. Magda Gessler zdradziła swój przepis
Czytaj też:
Postna kapusta z grzybami to stały punkt wieczerzy wigilijnej. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis
Czytaj też:
Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe pierniki świąteczne. Spróbujesz?