8 pokarmów na lepszy metabolizm. Dzięki nim szybciej schudniesz

8 pokarmów na lepszy metabolizm. Dzięki nim szybciej schudniesz

Dodano: 
Zbilansowany posiłek
Zbilansowany posiłek Źródło: Pexels / Trang Doan
Pokarm pokarmowi nie jest równy – nawet jeśli zawiera taką samą liczbę kalorii. Co jeść, aby poprawić metabolizm?

Zdrowa żywność, którą można włączyć do diety odchudzającej to głównie produkty pełnowartościowe, takie jak ryby, chude mięso, warzywa, owoce, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Niektóre produkty przetworzone, takie jak jogurt probiotyczny, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i płatki owsiane, to również właściwy wybór.

Co jeść, by łatwiej schudnąć? Pokarmy na lepszy metabolizm

  1. Awokado. To przykładem zdrowego źródła tłuszczu, które możesz włączyć do swojej diety nawet podczas odchudzania. Jest szczególnie bogate w jednonienasycony kwas oleinowy – ten sam rodzaj tłuszczu, który znajduje się w oliwie z oliwek. Awokado to nie tylko sam tłuszcz, ponieważ zawiera również dużo wody i błonnika.
  2. Jajka. Jajka są bardzo sycące i bogate w składniki odżywcze. W porównaniu z rafinowanymi węglowodanami, takimi jak bajgle, jajka mogą hamować apetyt w ciągu dnia, a nawet mogą sprzyjać utracie wagi. Są jedną z najzdrowszych opcji, jakie możesz wybrać na śniadanie – właściwie w dowolnej formie. Jajka dobrze komponują się z awokado.
  3. Zielone warzywa liściaste: jarmuż, szpinak, kapusta włoska, boćwina i inne. Są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w błonnik, który pomaga zachować uczucie sytości. Ich liście zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i minerałów, w tym wapń, który, wspomaga spalanie tłuszczu.
  4. Łosoś – jedna z najzdrowszych ryb, polecana przez dietetyków. Jest bogata zarówno w białko, jak i kwasy tłuszczowe omega-3, co czyni ją dobrym wyborem dla zdrowej diety odchudzającej. Jod zawarty w łososiu jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, co jest ważne, aby utrzymać optymalny metabolizm.
  5. Grejpfrut. Badania wskazują, że grejpfrut może hamować apetyt i zmniejszać spożycie kalorii, gdy jest spożywany przed posiłkami. To owoc, który szczególnie zasługuje na wyróżnienie, chociaż zasadniczo wszystkie są zdrowym pokarmem.
  6. Orzechy. Pomimo dużej zawartości tłuszczu orzechy nie są tak tuczące, jak można by się tego spodziewać. To doskonała przekąska, zawierająca zbilansowane ilości białka, błonnika i zdrowych tłuszczów.
  7. Twarożek. Składa się głównie z białka z bardzo małą ilością węglowodanów i niewielką ilością tłuszczu. Jedzenie twarożku to świetny sposób na zwiększenie spożycia białka. Jest również bardzo sycący przy małej liczbie kalorii.
  8. Ocet jabłkowy. Nie każdy lubi jego smak, ale cieszy się dużą popularnością wśród znawców zdrowej żywności. Dodanie octu jabłkowego do potrawy może pomóc ograniczyć apetyt, potencjalnie prowadząc do większej utraty wagi.

Czytaj też:
Bilans energetyczny zdecyduje o naszej wadze. Co robić, by go nie zaburzyć?
Czytaj też:
Nawyki dotyczące zdrowego odchudzania: co robić rano, w południe i wieczorem?