W jakim wieku jesteśmy najbardziej narażeni na otyłość? Szokujące wyniki badań

W jakim wieku jesteśmy najbardziej narażeni na otyłość? Szokujące wyniki badań

Dodano: 
Junk food, zdjęcie ilustracyjne
Junk food, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock / Lightspring
Myślisz, że problem z nadmiarem kilogramów dotyczy głównie starszych osób? Bzdura! Właśnie udowodniono, że osoby, które mają nadwagę w wieku od 18 do 24 lat, są od 4 do nawet 6 razy bardziej narażone na otyłość w ciągu następnej dekady niż ludzie mający od 65 do 74 lat.

Jaki czynnik ma decydujące znaczenie, jeśli chodzi o otyłość? Okazuje się, że kluczową rolę odgrywa w tym przypadku nasz wiek. Wbrew pozorom na szybkie przybranie na wadze wcale nie są najbardziej narażone osoby starsze lub w średnim wieku, a najmłodsza grupa wiekowa – zwłaszcza osoby mające od 18 do 24 lat.

Jeśli masz nadwagę w wieku 18 do 24 lat, to w ciągu następnej dekady będziesz najprawdopodobniej otyły

Na łamach prestiżowego „The Lancet Diabetes & Endocrinology” naukowcy z University College London, University of Cambridge i Berlin Institute of Health oraz Charite Universitatsmedizin Berlin opublikowali najnowsze badania, z których wynika, że młodzi ludzie z nadwagą są w najwyższym stopniu narażeni na otyłość w ciągu kolejnych 10 lat życia – bez względu na płeć, pochodzenie etniczne, czynniki socjoekonomiczne czy zamożność otoczenia, w którym mieszkamy.

twitterChoć lekką różnicę zauważono wśród najmłodszych mężczyzn z najbiedniejszych obszarów (u których ryzyko otyłości wynosi około 44 proc.), to w przypadku mieszkańców terenów o przeciętnych dochodach narażenie na otyłość wynosi niewiele mniej, bo około 40 proc. Decydujące znaczenie odgrywa jednak wiek – w najgorszej sytuacji są młodzi ludzie z nadwagą, którzy w ciągu kolejnej dekady najprawdopodobniej staną się otyli.

Czytaj też:
Czy tempo metabolizmu spowalnia z wiekiem? Obalono popularny mit

Stworzono kalkulator, który ocenia, czy będziesz otyły za rok, 5 lub 10 lat

Naukowcy przez 18 lat (w latach 1998-2016) analizowali dane ponad 2 mln dorosłych Brytyjczyków poniżej 75. roku życia, by określić ryzyko przyrostu masy ciała w różnych grupach wiekowych. Ich wskaźniki BMI porównywano po roku, 5 latach i po 10 latach od rozpoczęcia badań.

Na tej podstawie opracowano specjalny kalkulator BMI, który pomaga ustalić, jak bardzo narażeni jesteśmy na otyłość w danym wieku (można z niego skorzystać bezpłatnie online na stronie bmi.caliberresearch.org).

Ku zaskoczeniu badaczy najbardziej narażoną na otyłość grupą wiekową byli młodzi ludzie z nadwagą w wieku 18-24 lat, u których ryzyko przytycia i przeskoczenia do kolejnej kategorii (osób z otyłością I lub II stopnia) jest od 4 do nawet 6 razy wyższe niż u ludzi starszych w wieku 65-74 lat.

Z jakiego powodu tak się dzieje? Autorzy nowej publikacji stworzyli specjalną animację, która wyjaśnia przyczyny tego zjawiska.

Dlaczego młodzi ludzie są bardziej narażeni na otyłość niż seniorzy?

Naukowcy tłumaczą, że nawyki, które wyrabiamy sobie tuż po wkroczeniu w dorosłość do czasu, w którym przekroczymy około 25 lat, mogą mieć fundamentalny wpływ na naszą sylwetkę w kolejnych latach.

Moment ten zbiega się z podejmowaniem najważniejszych decyzji dotyczących naszej edukacji, wyboru pracy czy związków partnerskich, a styl życia, który wówczas wybierzemy, może zdominować m.in. nasze zwyczaje żywieniowe i skłonność do podejmowania aktywności fizycznej w następnych etapach naszej egzystencji.


Co ciekawe, najgorzej z otyłością radzą sobie osoby w wieku od 35 do 54 lat, którym najtrudniej jest pozbyć się nadmiaru kilogramów, a ryzyko utrzymania się nieprawidłowej masy ciała jest w ich przypadku najwyższe.


Czas globalnej pandemii COVID-19, w którym młodzi ludzie większą część doby spędzali w domach przed ekranami komputerów prowadząc siedzący tryb życia, może mieć szczególnie negatywny wpływ na wzrost ryzyka otyłości wśród osób poniżej 25. roku życia – ostrzegają badacze.

Czytaj też:
Ile kroków należy zrobić każdego dnia, by mieć zdrowe serce? Zmieniono dotychczasowe wytyczne
Czytaj też:
Epidemia otyłości to wina tego powszechnie stosowanego pestycydu? Naukowcy nie mają już wątpliwości
Czytaj też:
Jak się pozbyć nadmiaru tłuszczu trzewnego? Wystarczy codziennie jeść... awokado!

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / The Lancet Diabetes & Endocrinology