Odchudzanie nigdy nie powinno oznaczać głodówki. Ważne, aby jeść zdrowo, tak aby bilansować posiłki i ze zdrową dietą połączyć codzienną dawkę aktywności ruchowej. Nie da się jednak przy dietach odchudzających uniknąć liczenia kalorii. Podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgać, bo doskonale sycą, są smaczne, a jednocześnie mają niewiele kalorii. Za ich właściwości tak dobrze zaspokajające głód odpowiadają głównie białko i błonnik, a przynajmniej bogactwo jednego z tych składników.
Pięć niskokalorycznych, ale sycących produktów
Popcorn
To nie jest żart. Szklanka tej popularnej przekąski ma tylko 31 kalorii! Jest jedno ale: nie może to być kukurydza z dodatkiem masła lub innych tłuszczów. Zdrowy popcorn najlepiej prażyć dzięki gorącemu powietrzu (np. w suchym, rozgrzanym rondlu). Dobrze się też sprawdzi kukurydza w specjalnych torebkach do mikrofali, ale uważnie czytaj skład, aby nie było w niej niezdrowych tłuszczów, które znacznie zwiększą kaloryczność przekąski.
Soczewica
Soczewica i inne rośliny strączkowe to prawdziwy skarb. Sycą i są źródłem pełnowartościowego białka. Szklanka soczewicy dostarczy organizmowi ok. 230 kalorii, a także 15,6 g błonnika i prawie 18 g białka. To właśnie sprawia, że po spożyciu np. zdrowej zupy z soczewicy czujemy się najedzeni, a uczucie sytości trwa długo.
Jajka
Jedno duże jajko ma około 72 kalorii, 6 g białka i szeroką gamę ważnych witamin i minerałów. Jeśli rozpoczynasz dzień od zjedzenia jajek na śniadanie, to jak pokazują badania, będziesz czuć się syty i w efekcie zjesz nawet o 100 kalorii mniej w ciągu dnia.
Płatki owsiane
Pół szklanki (ok. 40 g) porcji płatków owsianych to zaledwie 148 kalorii. Jednocześnie w takiej porcji jest 5,5 g białka oraz 3,8 g błonnika. To sprawia, że po zjedzeniu porannej owsianki czujesz się najedzony.
Twarożek
Twaróg jest doskonałym źródłem białka i doskonałą przekąską dla osób chcących schudnąć. 225 g chudego twarogu zawiera ok. 28 g białka i tylko 163 kalorie. Jedzenie twarożku pomaga zmniejszyć apetyt i uczucie głodu.
Po jakie produkty jeszcze warto sięgać na diecie odchudzającej?
Na liście najsmaczniejszych, a jednocześnie niskokalorycznych produktów znajdują się między innymi owoce jagodowe i arbuzy. Ale to nie wszystko. Warto też sięgać po chude mięso, ryby, jogurt grecki i zdrowe, warzywne zupy. Dieta odchudzająca powinna być kolorowa, bogata w świeże produkty i tak skomponowana, aby nie wzmagać apetytu i jednocześnie hamować uczucie głodu. Na dietach odchudzających kluczowe jest, aby przy niższej kaloryczności posiłków dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów.
Czytaj też:
Trzy popularne napoje na odchudzanie, które tak naprawdę... nie działają