Szykuje się zakrapiana impreza? Nie jedz tych produktów

Szykuje się zakrapiana impreza? Nie jedz tych produktów

Dodano: 
piwo (zdj. ilustracyjne)
piwo (zdj. ilustracyjne) Źródło: Fotolia / interstid
Powszechnie wiadomo, że picie alkoholu na pusty żołądek jest bardzo złym pomysłem. Stan upojenia przyjdzie zdecydowanie szybciej niż byśmy tego chcieli, w dodatku może dojść do zatrucia, wymiotów, zawrotów głowy, a nawet utraty przytomności. Wiadomo, że zjeść coś wcześniej trzeba.

Zakrapiana impreza na ogół ma swoje przykre konsekwencje w postaci bólu głowy, otępienia, problemów z pamięcią czy rozstroju żołądka. Można jednak zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia na dwa sposoby. Po pierwsze, można znacznie ograniczyć alkohol i wypić tylko symboliczną jego ilość. Drugi sposób polega na odpowiednim przygotowaniu organizmu i układu trawiennego.

Sięgając po alkohol powinniśmy przede wszystkim dobrze się czuć. Picie alkoholu w trakcie choroby lub podczas przyjmowania leków jest kiepskim pomysłem. Lepiej też podziękować za drinka, gdy jesteśmy niewyspani i zmęczeni. Metoda „klin klinem” pomoże na chwilę, ale generalnie tylko odwlecze w czasie złe samopoczucie. Dodatkowo warto też pomyśleć o jedzeniu, a konkretnie – co zjeść przed wypiciem alkoholu. Jedne produkty mogą pomóc zmniejszyć późniejsze, nieprzyjemne dolegliwości, inne natomiast spowodują, że kac będzie wyjątkowo nieprzyjemny.

Alkohol – co jeść przed wypiciem

To, co znajduje się w naszym żołądku, zanim trafi do niego alkohol, ma wpływ na to, jak szybko odczujemy przykre dolegliwości. Oto kilka produktów, po które warto sięgać wiedząc, że szykuje się impreza z alkoholem:

  • Wysokiej jakości białko i zdrowe tłuszcze, pochodzące z roślin.
  • Owoce i warzywa – dostarczają przeciwutleniaczy i witamin potrzebnych do zachowania zdrowia, a jednocześnie nawadniają organizm. Warto sięgać po nie kilka godzin wcześniej, a nie tuż przed lub w trakcie imprezy. Owoce w połączeniu z alkoholem mogą doprowadzić do roztroju żołądka.
  • Zwykła woda – im więcej wypije się jej w ciagu dnia, tym lepiej. Dobre nawodnienie organizmu spowoduje, że alkohol tak szybko nie zacznie działać. Ponadto w trakcie trwania imprezy warto między drinkami/lampkami wina sięgnąć po szklankę wody.

Alkohol – czego nie jeść przed wypiciem

Istnieje kilka produktów, które mogą zaszkodzić. Oto one:

  • Ciemna czekolada – niektóre produkty, w tym czekolada i pomidory, także pewne, ostre przyprawy mogą zwiększać ryzyko wystąpienia refluksu, a alkohol tylko się do tego przyczyni.
  • Kawa – kofeina jest niewskazana z kilku względów. Po pierwsze ma działanie pobudzające i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. W połączeniu z alkoholem może wywołać kołatanie serca. Poza tym, mimo dość dużej ilości wypitego alkoholu, kawa może dawać złudzenie, że jesteśmy trzeźwi, a to nieprawda. W rezultacie możemy np. kierować autem, będąc pod wpływem alkoholu.
  • Żywność przetworzona – żywność bogata w sól, konserwanty, słodziki i tłuszcze trans spowoduje, że będziemy cierpieć z powodu wzdęć. Ponadto dostarczymy naszego organizmowi wielu, niepotrzebnych kalorii i sztucznych substancji, które tylko pogorszą ogólne samopoczucie.