Drastycznie ograniczasz węglowodany? Te objawy powinny cię zaniepokoić

Drastycznie ograniczasz węglowodany? Te objawy powinny cię zaniepokoić

Dodano: 
Pieczywo pełnoziarniste
Pieczywo pełnoziarniste / Źródło: Fotolia / pabisiak
Węglowodany nie cieszą się dobrą sławą. Utarło się, że mają niekorzystny wpływ na masę ciała, sprzyjają tyciu i utrudniają odchudzanie. Dlatego też wiele osób, będących na diecie, postanawia drastycznie ograniczyć węglowodany. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł. Organizm szybko da znać, że spożywasz ich za mało.

Węglowodany są niezbędnym elementem codziennej diety, a ich drastyczne ograniczenie ma fatalny wpływ na zdrowie. W rzeczywistości tylko niektóre rodzaje węglowodanów powinniśmy eliminować, ponieważ faktycznie przynoszą więcej szkody niż pożytku. Jednak węglowodany są nam potrzebne, gdyż są doskonałym źródłem energii. Owszem, jedzenie prostych węglowodanów, które znajdziemy w białym pieczywie, krakersach, makaronie czy ciastkach mają fatalny wpływ na zdrowie i sylwetkę – podnoszą poziom cukru we krwi, sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych. Ale węglowodany złożone, które znajdziemy w pełnoziarnistych produktach, warzywach, owocach, kaszach czy fasoli mają korzystny wpływ na zdrowie – dodają energii, ale też sprzyjają odchudzaniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dlatego też węglowodanów nie trzeba drastycznie ograniczać, a jedynie mądrze je wybierać. To jest podstawą zachowania dobrego zdrowia.

Objawy świadczące o niedoborze węglowodanów

Kiedy w codziennej diecie brakuje węglowodanów, organizm zaczyna się buntować i szybko daje znać, że odżywiamy się niewłaściwie. To bardzo subtelne objawy, które łatwo zbagatelizować. Obejmują:

  • Nieświeży oddech. Dzieje się tak, ponieważ organizm zaczyna spalać tłuszcz i białko, by zapewnić sobie energię. Konsekwentne spożywanie mniej niż 50 gramów węglowodanów dziennie utrzymuje ciało w ketozie. Nieświeży oddech jest jednym z objawów towarzyszących diecie ketogenicznej.
  • Drażliwość. Węglowodany mają wpływ na produkcję serotoniny – substancji odpowiedzialnej między innymi za nasz nastrój. Mogą wystąpić również problemy z koncentracją i pamięcią.
  • Bóle głowy, ponieważ mózg potrzebuje węglowodanów dla maksymalnej funkcjonalności. Ponadto poziom cukru we krwi spada podczas cięcia węglowodanów, w wyniku czego często pojawiają się bóle głowy.
  • Wzdęcia. Ograniczenie węglowodanów złożonych automatycznie wiąże się z redukcją ilości spożywanego błonnika pokarmowego. To może natomiast prowadzić do wzdęć i zaparć.
  • Złe samopoczucie. Mogą występować nudności, zawroty głowy, ból, stan zapalny, rozstrój żołądka, zmęczenie i wymioty. Ograniczenie węglowodanów powoduje znaczny spadek energii i dobrego samopoczucia. Grypopodobne objawy mogą utrudnić normalne funkcjonowanie. Pojawia się ospałość i zmęczenie. Mięśnie, które nie mają wystarczającej ilości glukozy, nie mogą właściwie funkcjonować, więc nawet prosty trening może okazać się niewiarygodnym wysiłkiem. Innym, charakterystycznym objawem jest ciągłe uczucie zimna.
  • Obsesja na punkcie pieczywa. Drastyczne ograniczenie danej grupy żywnościowej może (i często tak się dzieje) powodować obsesyjne myślenie o zakazanych produktach.

Zanim zdecydujesz się na dietę, opierającą się na drastycznym ograniczeniu węglowodanów, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ niedobór węglowodanów może mieć poważne konsekwencje.

Czytaj także:
Regularnie pijesz dietetyczne napoje? Teraz przestaniesz

Czytaj także