Naukowcy: nabiał pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca

Naukowcy: nabiał pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca

Dodano: 
Nabiał
Nabiał Źródło: Fotolia / anaumenko
Wokół nabiału powstało wiele mitów. Najwięcej z pewnością wokół mleka, które niektórzy specjaliści uważają za zupełnie niepotrzebne w codziennej diecie. Ostatnie wyniki badań sugerują jednak, że spożywanie nabiału zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Badania trwające 9 lat zostały opublikowane w prestiżowym magazynie „The Lancet”. Obejmowały one grupę 135 tysięcy osób. Okazało się, że u osób spożywających więcej niż dwie porcje mleka, sera lub jogurtu dziennie rzadziej występowały choroby sercowo-naczyniowe i dochodziło do przedwczesnej śmierci w porównaniu z tymi, którzy jedli mniej nabiału. Dotyczyło to nawet osób, które spożywały wyłącznie pełnotłusty nabiał. Naukowcy piszą, że spożywanie przetworów mlecznych krytykowane, a być może nawet powinno się zachęcać ludzi do jedzenia nabiału, szczególnie w krajach o niskich i średnich dochodach, gdzie spożycie mleka jest niskie.

Autor badania, dr Mahshid Dehghan, naukowiec z Population Health Research Institute w Kanadzie, powiedział w rozmowie z „The Guardian”, że ludzie żyjący w bogatszych krajach, którzy nie jedzą zbyt wielu produktów mlecznych, mogą również czerpać korzyści z dodawania do diety większej ilości mleka, sera lub jogurtu. Pełnotłuste produkty mleczne są na ogół wykluczane z diety ze względu na duże ilości tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca. Dodatkowy tłuszcz sprzyja również tyciu. Naukowcy wskazują jednak, że nabiał zawiera wiele dobrych dla nas składników odżywczych, w tym:

  • aminokwasy,
  • tłuszcze nienasycone,
  • witaminy K-1 i K-2,
  • wapń,
  • probiotyki.

Zatem skupianie się wyłącznie na tłuszczach nasyconych pomija te korzyści. Kluczowy jest umiar – ludzie, którzy już spożywają od sześciu do siedmiu porcji nabiału dziennie, nie powinni jeść więcej.

Nabiał – dobry czy zły?

Inni naukowcy zachowują ostrożność. Choć badania są interesujące, należy ich zdaniem podejść do nich z rezerwą, ponieważ w ostatnich latach powstało wiele innych badań, z których wynika, że nabiał w diecie może zaszkodzić. Jednym z nich jest badanie przeprowadzone w Szwecji w 2014 r., W którym stwierdzono, że kobiety, które wypijały trzy lub więcej szklanek mleka dziennie, były o 93 procent bardziej narażone na śmierć w porównaniu z tymi, którzy wypili mniej niż jedną szklankę dziennie. Obejmowało to wyższy odsetek zgonów z powodu chorób układu krążenia. Inne badania wykazały związek między spożywaniem większej ilości produktów mlecznych a zwiększonym ryzykiem złamań kości, raka piersi, raka jajnika i raka prostaty.

Trudno więc póki co wyciągnąć ostateczne wnioski na temat roli nabiału w codziennej diecie. Zdania są podzielone. Niektórzy specjaliści twierdzą, że lepiej wybierać niskotłuszczowy nabiał, inni natomiast sugerują, by w ogóle wykluczyć produkty mleczne ze swojego menu i wybierać mleko pochodzenia roślinnego. Z pewnością pojawi się jeszcze wiele badań na ten temat.

Czytaj też:
Cudowne właściwości kiszonej kapusty

Źródło: HealthLine