Korzeń maca podbija Instagram. Czy faktycznie warto po niego sięgać?

Korzeń maca podbija Instagram. Czy faktycznie warto po niego sięgać?

Dodano: 
Korzeń maca
Korzeń maca / Źródło: Fotolia / Ildi
#Macapowder, #korzenmaca, #maca – wystarczy wpisać jeden z tych hasztagów na Instagramie, by naszym oczom ukazało się mnóstwo kolorowych i wyjątkowo apetycznych zdjęć. Ich sekret tkwi w pewnym dodatku. Mowa o korzeniu maca – suplemencie diety, który w medycynie naturalnej znany jest od dawna. Czym jest korzeń maca i czy faktycznie ma właściwości prozdrowotne?

Korzeń maca, choć znany jest od bardzo dawna, w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania i wielbicieli „superfoods”. Wystarczy wpisać hasztag #macapowder na Instagramie, by znaleźć prawie 50 000 postów, z których większość zawiera kolorowe koktajle, spienioną kawę, miski z płatkami owsianymi i zdrowe wypieki. Korzeń maca można też znaleźć pod hasztagami: #korzenmaca (profile prowadzone w języku polskim) czy też #macapowderbenefits. Zdjęcia i przepisy, które można znaleźć w sieci, zachęcają, by sięgnąć po ten popularny suplement diety. Zanim jednak pobiegniemy do sklepu ze zdrową żywnością, warto dowiedzieć się, czym właściwie jest korzeń maca i jaki ma wpływ na zdrowie.

Korzeń maca – co to jest?

Proszek o nazwie „korzeń maca” pochodzi z korzeni peruwiańskiej rośliny zwanej Macą. Roślina jest w tej samej rodzinie co rzodkiewka i przypomina rzepę. Aby powstał proszek, korzenie są mielone i suszone. Maca występuje w jednym z trzech kolorów: czarny, czerwony lub żółty. Ostatni jest zdecydowanie najpopularniejszy. Smak określany jest jako „ziemisty”, choć zwolennicy mówią, że jest raczej „orzechowy”.

Korzeń maca – właściwości prozdrowotne

Korzeń maca jest zachwalany głównie z dwóch powodów – ponieważ podnosi poziom energii, ale także wyjątkowo korzystnie wpływa na libido. I tu właściwie można poprzestać, ponieważ już te właściwości większość z nas zachęcą do suplementacji. To jednak nie wszystkie cechy tej niezwykłej rośliny, docenionej przez Inków.

Korzeń maca jest bardzo pożywny. Zawiera witaminę C (zwiększającą odporność), miedź (niezbędną do produkcji czerwonych krwinek), potas (dla zdrowia serca) i żelazo (aby przenosić tlen w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminę B6, która ma bardzo istotny wpływ na nasze zdrowie.

Oto kilka najciekawszych funkcji witaminy B6:

  • pomaga zachować nieskazitelną skórę i opóźnia procesy starzenia się,
  • odgrywa kluczową rolę w usuwaniu niepożądanych substancji chemicznych z organizmu,
  • poprawia stan naczyń krwionośnych,
  • ma pozytywny wpływ na produkcję „dobrych hormonów”, takich jak serotonina,
  • poprawia samopoczucie i koncentrację,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji,
  • jest niezbędna do wytworzenia hemoglobiny we krwi, a to oznacza, że zapobiega anemii,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej,
  • łagodzi stany zapalne.

Nic dziwnego, że korzeń maca dodaje energii i pozytywnie wpływa na życie seksualne. Niedobór witaminy B6 ma negatywny wpływ na jedno i drugie. Potrzebnych jest jednak jeszcze wiele badań, by móc w pełni określić właściwości tej rośliny.

Czytaj także