Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać?

Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać?

Dodano: 
Sok marchewkowy
Sok marchewkowy Źródło: Unsplash / rawpixel
Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie po niego sięgać.

Marchewki to jedne z najpopularniejszych i najtańszych warzyw, dostępnych na rynku. Możemy kupić je właściwie przez cały rok, choć wiadomo, że najsmaczniejsze są w sezonie letnim. Marchewki, choć stanowią podstawę wielu zup, warto jeść na surowo lub w postaci soku. Warzywa te są cennym źródłem silnego przeciwutleniacza, zawierają mnóstwo błonnika i składników odżywczych. Picie soku z marchwi to łatwy sposób na dodanie marchewki do swojej codziennej diety.

Sok z marchwi – właściwości prozdrowotne

  • Sok z marchwi może przyspieszyć metabolizm i ułatwić odchudzanie. Nie chodzi tylko o to, że warzywo to jest niskokaloryczne i bogate w błonnik. Sok z marchwi zwiększa wydzielanie żółci, co może przyspieszyć metabolizm – tempo, w jakim organizm zamienia energię w żywność. Żółć to płyn, który rozkłada tłuszcz.
  • Sok z marchwi jest dobrym źródłem beta-karotenu, rodzaju witaminy A, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Antyoksydanty wymiatają wolne rodniki, odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry, stany zapalne i rozwój poważnych chorób, w tym nowotworów. Ponadto beta-karoten ma korzystny wpływ na wzrok. Picie soku z marchwi może przeciwdziałać różnym chorobom oka, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej, katarakty i ślepota. Marchew zawiera również luteinę, przeciwutleniacz, który chroni oko przed szkodliwym światłem.
  • Sok z marchwi korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i może chronić przed demencją. Stres oksydacyjny jest związany z uszkodzeniem komórek mózgowych i występuje, gdy komórki mózgu i nerwy nie mogą się zregenerować. Osłabia to przekazywanie sygnałów nerwowych i zmniejsza funkcje poznawcze. Ale beta-karoten zmniejsza to ryzyko.
  • Marchew zawiera witaminę C, która posiada liczne właściwości lecznicze. Pomaga skórze szybciej regenerować się po różnych urazach. Beta-karoten w marchwi zmniejsza również stan zapalny skóry, co przyspiesza proces gojenia. Ponadto witamina C wspiera działanie układu odpornościowego. Jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, bierze udział w metabolizmie białek, poprawia krążenie krwi, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
  • Sok z marchwi może zmniejszać ryzyko poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego. Jako doskonałe źródło potasu, sok z marchwi może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Niższy poziom cholesterolu zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu.

Sok z marchwi – skutki uboczne

Mimo wszystkich właściwości prozdrowotnych, sok z marchwi należy pić z umiarem. Dlaczego? Ponieważ nadmierne spożycie beta-karotenu może potencjalnie zmienić zabarwienie skóry. Ponadto zawiera mniej błonnik niż surowe marchewki, co oznacza, że nie daje takiego uczucia sytości i szybciej przechodzi przez układ pokarmowy.

Czytaj też:
Lepiej zapobiegać niż leczyć