Większość z nas każdego dnia pije kawę, dlatego dobrą wiadomością powinny być najnowsze doniesienia naukowe. Okazuje się bowiem, że konsumpcja kawy może mieć działanie neuroprotekcyjne, zmniejszając ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona. Tak wynika z ustaleń naukowców z Uniwersytetu w Toronto i Instytutu Badań nad Kremlem w Kanadzie.
Wiadomo już, że blaszki amyloidowe, a także alfa-synukleina (rodzaj białka) występuje w większych ilościach u osób zmagających się z Alzheimerem i Parkinsonem. Naukowcy chcieli dokładnie sprawdzić jaki wpływ na gromadzenie się tych związków w mózgu ma kawa. Badacze odkryli, że grupa związków zwanych „fenylindanami” w kawie miała znaczący wpływ na zapobieganie zlepianiu się dwóch amyloidów w laboratorium.
To odkrycie może wskazywać na potencjalne narzędzie leczenia lub zapobiegania chorobom Alzheimera i Parkinsona w przyszłości, jednak konieczne są dalsze badania.
Warto dodać, że wiele wcześniejszych badań sugerowało związek między spożywaniem kawy a zmniejszonym ryzykiem zarówno choroby Alzheimera, jak i choroby Parkinsona.
Czytaj też:
7 prostych sposobów, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka