Kolejny mocny argument, by ograniczyć czerwone mięso

Kolejny mocny argument, by ograniczyć czerwone mięso

Dodano: 
Mięso wieprzowe
Mięso wieprzowe / Źródło: Flickr / Robert Couse-Baker
Czerwone mięso już dawno przestało cieszyć się dobrą opinią wśród lekarzy i dietetyków. Coraz to nowe badania, potwierdzające jego zły wpływ na zdrowie, są dobrym argumentem do zmiany nawyków żywieniowych. Najnowsze doniesienie potwierdzają, że czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca.

Naukowcy przedstawili kolejne dowody na to, jak dieta bogata w czerwone mięso współdziała z bakteriami jelitowymi, zwiększając ryzyko chorób serca. Okazało się, że ludzie, którzy spożywali czerwone mięso jako główne źródło białka przez 1 miesiąc, mieli dwa do trzech razy wyższy poziom N-tleneku trimetyloaminy (TMAO) niż u osoby, które otrzymały białko głównie z białego mięsa lub bezmięsnego źródła.

TMAO – co to jest?

Bakterie jelitowe wytwarzają TMAO jako produkt uboczny, gdy żywią się niektórymi składnikami odżywczymi podczas trawienia. Wcześniejsze badania powiązały wysoki poziom TMAO i rozwój blaszek, blokujących tętnice, a także zwiększone ryzyko chorób serca.

Czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca

W ostatnich badaniach naukowcy z Cleveland Clinic w Ohio odkryli dwa mechanizmy, dzięki którym dieta bogata w czerwone mięso podnosi poziom TMAO. Częste spożywanie czerwonego mięsa nie tylko zwiększa produkcję TMAO w bakteriach jelitowych, ale także zmniejsza wydalanie tego związku przez nerki wraz z moczem.

Badania opublikowano na łamach „European Heart Journal”.

Czytaj także:
Otyłość – małe zmiany mogą pomóc

Czytaj także