Ten rodzaj warzyw może chronić przed stłuszczeniem wątroby

Ten rodzaj warzyw może chronić przed stłuszczeniem wątroby

Dodano: 
Świeże warzywa
Świeże warzywa Źródło: Fotolia / Autor: merc67
Lubisz zielone warzywa liściaste? To dobrze! Nowe badania „Proceedings of National Academy of Sciences” dowiodły, że związek obecny w zielonych warzywach liściastych pomaga zapobiegać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby u myszy.

Stłuszczenie wątroby polega na odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocyty). Wyróżnia się alkoholowe stłuszczenie wątroby i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Istnieje również ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych, które może wystąpić pod koniec ciąży. Jest jednak bardzo rzadkim zjawiskiem.

Chociaż stłuszczenie wątroby kojarzy nam się głównie z uzależnieniem od alkoholu, również osoby stroniące od wysokoprocentowych trunków powinny się go obawiać. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby wynika najczęściej z niezdrowego stylu życia, a zwłaszcza diety. Stłuszczenie wątroby samo w sobie nie powoduje żadnych problemów, jednak prowadzi do nadmiernego bliznowacenia i sprzyja stanom zapalnym. To z kolei stopniowo uszkadza wątrobę i utrudnia jej prawidłowe funkcjonowanie. Stłuszczenie wątroby jest jedną z najczęstszych przyczyn przewlekłych chorób wątroby w krajach zachodnich, a eksperci kojarzą ją z otyłością, nadwagą i metabolicznymi czynnikami ryzyka.

Chcąc uniknąć stłuszczenia wątroby, powinniśmy pić alkohol w ograniczonych ilościach, a także prowadzić szeroko rozumiany zdrowy styl życia. Specjaliści zalecają odchudzanie, podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych i zwiększanie aktywności fizycznej w celu zmniejszenia ilości tłuszczu w wątrobie. Jedne z ostatnich badań, opublikowanych na łamach „Proceedings of National Academy of Sciences” wykazały także, że zielone warzywa liściaste (np. jarmuż, szpinak) mogą chronić wątrobę przed stłuszczeniem.

Czytaj też:
Jak wygląda wątroba po latach intensywnego picia?

Zielone warzywa liściaste a zdrowie wątroby

Zielone warzywa liściaste, takie jak sałata i szpinak, zawierają wysokie stężenie azotanu, który może zatrzymać stłuszczenie wątroby. Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji właśnie opublikowali badania, w których pokazują, że nieorganiczny azotan – związek występujący naturalnie w zielonych warzywach liściastych – może zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu w wątrobie. Badania zostały przeprowadzone na myszach.

Gdy podawano azotan myszom karmionym dietą wysokotłuszczową i węglowodanową, zauważono znacznie mniejsze odkładanie się tłuszczu w wątrobie. Naukowcy stwierdzili również, że gryzonie, które otrzymały azotan, miały niższe ciśnienie krwi i lepszą wrażliwość na insulinę niż te na diecie wysokotłuszczowej bez azotanu.

Naukowcy wiedzą również, że wyższe spożycie owoców i warzyw ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Potrzebne są dalsze badania, aby wyjaśnić, które związki są odpowiedzialne za te zdrowotne właściwości i potwierdzić, że azotan ma kluczowe znaczenie dla zdrowia wątroby i metabolizmu.

Czytaj też:
8 objawów przeciążonej wątroby

Źródło: Medical News Today