Czy warto jeść śledzie?

Czy warto jeść śledzie?

Dodano: 
Śledzie
Śledzie Źródło: Pixabay / RLievi
Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb, po które sięgamy. Przygotowujemy je na różne sposoby – pod pierzynką, po kaszubsku, w oleju czy w occie. Chociaż często goszczą na naszym stole, nie doceniamy ich właściwości prozdrowotnych. Czy warto jeść śledzie? Jak najbardziej. Są smaczne i zdrowe. Czy będą tuczące, zależy od dodatków.

Śledzie można lubić lub nie – jedni mogliby je jeść codziennie, inni natomiast omijają je szerokim łukiem. Ich smak nie każdemu odpowiada, jednak zdecydowanie każdy powinien włączyć je do swojej diety i chociaż od czasu do czasu je spożywać.

Śledzie zapewniają naszemu organizmowi zdrowe tłuszcze i białka, a także niezbędne minerały i witaminy.

Śledzie – właściwości prozdrowotne

  • Śledzie wspierają produkcję czerwonych krwinek. Żelazo i witamina B12 znajdujące się w każdej porcji śledzi pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Białko w śledziu służy również jako źródło aminokwasów, których organizm potrzebuje do produkcji hemoglobiny.
  • Każda porcja śledzi dostarcza wapnia, magnezu i fosforu – trzech składników odżywczych, które organizm wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Zawartość białka w śledziach również odżywia kości, pomagając w wytwarzaniu białek – takich jak kolagen – które również przyczyniają się do wspierania wytrzymałości kości.
  • Zawarty w śledziu potas pomaga komórkom nerwowym przesyłać sygnały elektryczne – jest proces kluczowy dla funkcjonowania mózgu – a witamina B6 pomaga w wytwarzaniu substancji chemicznych ważnych dla funkcjonowania układu nerwowego.
  • Śledź jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D. Witamina D chroni nas przed osteoporozą i wspiera prawidłowy rozwój kośćca u dzieci. Badania wykazały, że witamina D może odgrywać ważną rolę w regulowaniu nastroju i zapobieganiu depresji.W jednym z badańnaukowcy odkryli, że osoby z depresją, które otrzymywały suplementy witaminy D, zauważyły ​​poprawę swoich objawów. Witamina D wpływa na działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami.

Śledzie – kaloryczność

W 100 g śledzi atlantyckich znajduje się niecałe 160 kalorii. To niedużo. Kaloryczność śledzi znacznie wzrasta z powodu dodatków. Będą bardziej kaloryczne, a co za tym idzie – potencjalnie tuczące, jeśli przygotujemy je w śmietanie czy oleju. Trzeba o tym pamiętać, jeśli dbamy o figurę lub liczymy kalorie.

Śledzie – zródło zdrowych kwasów omega-3

A co z tłuszczem? Śledzie zawierają sporo tłuszczu, jednak są to zdrowe kwasy tłuszczowe, głównie omega-3. Mają one rewelacyjny wpływ na zdrowie:

  • Badania wykazały, że osoby regularnie spożywające kwasy tłuszczowe omega-3 rzadziej cierpią na depresję.
  • DHA, rodzaj kwasów omega-3, jest głównym składnikiem strukturalnym mózgu i siatkówki oka. Brak wystarczającej ilości DHA może powodować problemy z widzeniem. Suplementacja kwasów omega-3 może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej.
  • Większość preparatów dla kobiet ciężarnych zawiera kwasy tłuszczowe DHA. Nic dziwnego, ponieważ badania wykazały, że mogą wpływać na inteligencję dziecka, umiejętności społeczne czy zmniejszać ryzyko opóźnienia rozwojowego.
  • Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy z kilku powodów: mogą powodować znaczną redukcję trójglicerydów, podwyższyć poziom cholesterolu HDL, zapobiegać twardnieniu tętnic, zmniejszać wytwarzanie niektórych substancji uwalnianych podczas reakcji zapalnej.
  • Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 zmniejsza otłuszczenie wątroby i stany zapalne u osób z niealkoholową stłuszczeniem wątroby.
  • Zdrowe kwasy tłuszczowe skutecznie zmniejszają stany zapalne, towarzyszące np. chorobie Leśniowskiego-Crohna i zapaleniu stawów.
  • Kwasy omega-3 mogą poprawić wytrzymałość kości poprzez zwiększenie ilości wapnia w kościach. To powinno prowadzić do zmniejszenia ryzyka osteoporozy.
  • DHA jest strukturalnym składnikiem skóry. Odpowiada za stan zdrowia błon komórkowych, które tworzą znaczną część skóry. Zdrowa błona komórkowa zapewnia miękką, wilgotną, elastyczną i pozbawioną zmarszczek skórę.

Czytaj też:
Wigilijny kompot z suszu – cudowne właściwości prozdrowotne

Źródło: Live Strong