Śledzie można lubić lub nie – jedni mogliby je jeść codziennie, inni natomiast omijają je szerokim łukiem. Ich smak nie każdemu odpowiada, jednak zdecydowanie każdy powinien włączyć je do swojej diety i chociaż od czasu do czasu je spożywać.
Śledzie zapewniają naszemu organizmowi zdrowe tłuszcze i białka, a także niezbędne minerały i witaminy.
Śledzie – właściwości prozdrowotne
-
Śledzie wspierają produkcję czerwonych krwinek. Żelazo i witamina B12 znajdujące się w każdej porcji śledzi pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Białko w śledziu służy również jako źródło aminokwasów, których organizm potrzebuje do produkcji hemoglobiny.
-
Każda porcja śledzi dostarcza wapnia, magnezu i fosforu – trzech składników odżywczych, które organizm wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Zawartość białka w śledziach również odżywia kości, pomagając w wytwarzaniu białek – takich jak kolagen – które również przyczyniają się do wspierania wytrzymałości kości.
-
Zawarty w śledziu potas pomaga komórkom nerwowym przesyłać sygnały elektryczne – jest proces kluczowy dla funkcjonowania mózgu – a witamina B6 pomaga w wytwarzaniu substancji chemicznych ważnych dla funkcjonowania układu nerwowego.
- Śledź jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D. Witamina D chroni nas przed osteoporozą i wspiera prawidłowy rozwój kośćca u dzieci. Badania wykazały, że witamina D może odgrywać ważną rolę w regulowaniu nastroju i zapobieganiu depresji.W jednym z badańnaukowcy odkryli, że osoby z depresją, które otrzymywały suplementy witaminy D, zauważyły poprawę swoich objawów. Witamina D wpływa na działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami.
Śledzie – kaloryczność
W 100 g śledzi atlantyckich znajduje się niecałe 160 kalorii. To niedużo. Kaloryczność śledzi znacznie wzrasta z powodu dodatków. Będą bardziej kaloryczne, a co za tym idzie – potencjalnie tuczące, jeśli przygotujemy je w śmietanie czy oleju. Trzeba o tym pamiętać, jeśli dbamy o figurę lub liczymy kalorie.
Śledzie – zródło zdrowych kwasów omega-3
A co z tłuszczem? Śledzie zawierają sporo tłuszczu, jednak są to zdrowe kwasy tłuszczowe, głównie omega-3. Mają one rewelacyjny wpływ na zdrowie:
-
Badania wykazały, że osoby regularnie spożywające kwasy tłuszczowe omega-3 rzadziej cierpią na depresję.
-
DHA, rodzaj kwasów omega-3, jest głównym składnikiem strukturalnym mózgu i siatkówki oka. Brak wystarczającej ilości DHA może powodować problemy z widzeniem. Suplementacja kwasów omega-3 może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej.
-
Większość preparatów dla kobiet ciężarnych zawiera kwasy tłuszczowe DHA. Nic dziwnego, ponieważ badania wykazały, że mogą wpływać na inteligencję dziecka, umiejętności społeczne czy zmniejszać ryzyko opóźnienia rozwojowego.
-
Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy z kilku powodów: mogą powodować znaczną redukcję trójglicerydów, podwyższyć poziom cholesterolu HDL, zapobiegać twardnieniu tętnic, zmniejszać wytwarzanie niektórych substancji uwalnianych podczas reakcji zapalnej.
-
Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 zmniejsza otłuszczenie wątroby i stany zapalne u osób z niealkoholową stłuszczeniem wątroby.
-
Zdrowe kwasy tłuszczowe skutecznie zmniejszają stany zapalne, towarzyszące np. chorobie Leśniowskiego-Crohna i zapaleniu stawów.
-
Kwasy omega-3 mogą poprawić wytrzymałość kości poprzez zwiększenie ilości wapnia w kościach. To powinno prowadzić do zmniejszenia ryzyka osteoporozy.
-
DHA jest strukturalnym składnikiem skóry. Odpowiada za stan zdrowia błon komórkowych, które tworzą znaczną część skóry. Zdrowa błona komórkowa zapewnia miękką, wilgotną, elastyczną i pozbawioną zmarszczek skórę.
Czytaj też:
Wigilijny kompot z suszu – cudowne właściwości prozdrowotne