Cudowne właściwości buraków

Cudowne właściwości buraków

Dodano: 
Buraki
Buraki / Źródło: Fotolia / ulada
Buraki są wykorzystywane w polskiej kuchni od wieków. To tanie warzywa, które możemy kupić przez cały rok. Obieramy je w rękawiczkach, ponieważ potrafią barwić skórę. I to właśnie ten pigment jest największą zaletą buraków. Intensywne kolory warzyw i owoców świadczą o dużej ilości cennych antyoksydantów.

Buraki można wykorzystywać na wiele różnych sposobów – niektórzy robią z nich czerwony barszcz, inni ścierają na tarce i robią tzw. jarzynkę, inni pieką w plastrach i dodają np. do sałatek. Ponieważ buraki są tak wszechstronne i jednocześnie tanie, często goszczą na naszych stołach. Dodatkowo rewelacyjnie smakują.

Warto wiedzieć, że te niepozorne, purpurowo-bordowe warzywa są źródłem wielu cennych składników odżywczych i mają też rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka.

Buraki – składniki odżywcze

Buraki są niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają dużo wartościowych witamin i minerałów. W rzeczywistości zawierają one prawie wszystkie potrzebne witaminy i minerały, co oznacza, że to jedne z najlepszych warzyw, po jakie możemy sięgnąć.

W 100 g buraków znajdują się 44 kalorie, 1,7 g białka, 0,2 g tłuszczu i aż 2 g błonnika. Poza tym buraki są źródłem witaminy C, witaminy B6, kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu czy żelaza. Zawierają również nieorganiczne azotany i pigmenty, które są związkami roślinnymi, mającymi szereg zalet zdrowotnych.

Buraki – właściwości prozdrowotne

  • Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, buraki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego i odbytnicy. Błonnik pokarmowy sprzyja też utrzymaniu prawidłowej masy ciała lub odchudzaniu, a także pomaga usuwać z jelit zalegające złogi pokarmowe.
  • Buraki zawierają wysokie stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru. A powszechnie wiadomo, że choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną przedwczesnej śmierci na całym świecie.
  • To jednak nie wszystko o azotanach. Wpływają one na sprawność fizyczną poprzez poprawę wydajności mitochondriów, odpowiedzialnych za wytwarzanie energii w komórkach. Spożywanie buraków może również poprawić wyniki sportowe. Azotany w burakach mogą poprawić funkcje umysłowe i poznawcze, wspierając rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym zwiększając przepływ krwi do mózgu.
  • Buraki zawierają pigmenty zwane betalainami, które potencjalnie mogą mieć wiele właściwości przeciwzapalnych. Konieczne są jednak dalsze badania na ludziach w celu potwierdzenia tej teorii.
  • Zawartość przeciwutleniaczy i przeciwzapalne właściwości buraków doprowadziły do ​​zainteresowania ich zdolnością do zapobiegania nowotworom. Potrzebne są jednak dalsze badania w tej kwestii.

Buraki nie tylko są pożywne, ale są również niezwykle smaczne i łatwe do wprowadzenia do diety. Można je piec, gotować na parze, dusić, trzeć na tarce, a nawet marynować. Jak kupić dobre buraki? Spójrz na liście – powinny być zielone i sprężyste. Znaczenie ma także samo warzywo. Wybierz to, które ma adekwatny ciężar do objętości.

Czytaj także:
5 częstych niedoborów, które mogą wystąpić u większości z nas

Czytaj także