Jest niskokaloryczny, wspomaga trawienie i poprawia odporność. Co jeszcze potrafi ananas?

Jest niskokaloryczny, wspomaga trawienie i poprawia odporność. Co jeszcze potrafi ananas?

Dodano: 
Ananas
Ananas / Źródło: Unsplash / Julien Pianetti
Ananas jest niezwykle zdrowym i smacznym, egzotycznym owocem, którego warto włączyć do codziennej diety. Warunek jest jeden – wybierajmy świeżego ananasa. Jego obieranie nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Poznaj właściwości prozdrowotne ananasa.

Ananasa możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Szczególnie tego w puszce, ale to nie ten powinien stanowić element naszej diety. Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości tego egzotycznego owocu, powinniśmy jak najczęściej sięgać po świeżego ananasa. Już sam jego zapach, po przekrojeniu, potrafi poprawić nastrój.

Ananas jest pełen substancji odżywczych, przeciwutleniaczy i innych pomocnych związków, takich jak enzymy, które mogą zwalczać stany zapalne i choroby.

Ananas – składniki odżywcze

Ananas jest owocem niskokalorycznym. W 100 gramach ananasa znajdziemy niespełna 50 kalorii. To naprawdę niewiele. Duża porcja tego owocu (jakieś 165 g) dostarczy więc mniej niż 100 kalorii. Największe wrażenie robią jednak składniki odżywcze, witaminy i minerały, które w nim znajdziemy.

To doskonałe źródło witaminy C i manganu. Witamina C jest niezbędna dla wzrostu i rozwoju, zdrowego układu odpornościowego i wspomagania wchłaniania żelaza z diety. Tymczasem mangan jest naturalnie występującym minerałem, który wspomaga wzrost, utrzymuje zdrowy metabolizm i ma właściwości antyoksydacyjne. Ananasy zawierają również duże ilości tiaminy, witaminy B, która bierze udział w produkcji energii. Ananasy są również wolne od tłuszczu, wolne od cholesterolu i zawierają niewiele sodu.

Ananas jako źródło przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze, znane również jako antyoksydanty, to specyficzne związki, które potrafią walczyć z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za szybsze starzenie się organizmu, stany zapalne i wiele procesów chorobowych. Przeciwutleniacze pozwalają zwalczać stres oksydacyjny. Czyli stan, w którym w organizmie jest zbyt wiele wolnych rodników. Ananasy są szczególnie bogate w przeciwutleniacze znane jako flawonoidy i kwasy fenolowe.

Regularne spożywanie ananasów może więc zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca czy nowotworów.

Ananas przyspiesza trawienie

Zawdzięcza tę funkcję związkowi o nazwie bromelaina. Z tego powodu ananasa można znaleźć w niektórych produktach wspomagających trawienie i i odchudzanie. Enzym ten rozkłada cząsteczki białka w swoich blokach budulcowych, takich jak aminokwasy i małe peptydy. Po rozbiciu cząsteczek białka łatwiej wchłaniają się przez jelito cienkie. Może to pomóc w trawieniu, zwłaszcza u osób z niewydolnością trzustki.

Kilka badań wykazało, że ananas i jego związki mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Za te właściwości odpowiadają nie tylko przeciwutleniacze, ale także bromelaina.

Ananas wspomaga odporność

Ananasy mają właściwości przeciwzapalne, które mogą wzmacniać układ odpornościowy. Ale badania wykazały też, że bromelaina może zmniejszać markery stanu zapalnego. Co ciekawe, może uśmierzać ból u osób z zapalnymi zapaleniami stawów.

Świeże ananasy bardzo łatwo włączyć do codziennej diety. Wystarczy go obrać i pokroić, by cieszyć się smakiem jego żółtego miąższu, który dobrze smakuje nawet w pojedynkę. Świeżego ananasa można z powodzeniem dodawać do koktajli, soków, jogurtów czy sałatek.

Ankieta: Czy doświadczyłeś efektu jo-jo po zakończeniu restrykcyjnej diety? QUIZ:
Jak dobrze znasz kaloryczność produktów?
/ Źródło: Live Science/HealthLine

Czytaj także

 0