Chrupkie pieczywo, wafle ryżowe, granola – czy warto po nie sięgać?

Chrupkie pieczywo, wafle ryżowe, granola – czy warto po nie sięgać?

Dodano: 
Wafle ryżowe, zdjęcie ilustracyjne
Wafle ryżowe, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / damaz
Przechodząc na dietę, zaczynamy szukać zdrowszych odpowiedników dotychczas spożywanych produktów. Najczęściej wybieramy te powszechnie uważane za dietetyczne, jednak czy naprawdę dokonujemy odpowiedniego wyboru?

Chrupkie pieczywo, wafle ryżowe, a nawet pełna z pozoru zdrowych składników granola, mogą utrudnić odchudzanie i wpływać w negatywny sposób na wygląd naszej sylwetki po zakończeniu diety. Tak naprawdę ogromne znaczenie dla naszego zdrowia ma nie tylko kaloryczność, ale także jakość spożywanych produktów oraz stopień ich przetworzenia.

Czy warto jeść produkty dietetyczne?

„Light”, „fit” i „slim” – takie napisy bardzo często znajdujemy na produktach niskokalorycznych. Wspomniane wcześniej pieczywo chrupkie i wafle ryżowe właśnie do nich należą. Niestety nie wszystko, co niskokaloryczne jest zdrowe, a niewielka kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny nie zwalniają nas z obowiązku stosowania różnorodnej diety.

Wafle ryżowe oraz pieczywo chrupkie bardzo często zastępują nam tradycyjne pieczywo, które wcale nie jest całkowicie zakazane w czasie stosowania diety. Produkty te są także szybkim sposobem na zaspokojenie głodu, więc często sięgamy po nie w niekontrolowany sposób i tracimy panowanie nad spożywanymi każdego dnia kaloriami.

Ile kalorii ma granola?

Granola nie jest niskokaloryczna. W 100 g tego przysmaku znajduje się około 450-500 kcal. Tutaj także musimy uważać, bo producenci różnych rodzajów płatków śniadaniowych i granoli często dodają do swoich produktów szereg sztucznych substancji.

Sklepowa granola nie będzie najlepszym wyborem, bo może zawierać zbędne cukry, słodziki, aromaty i konserwanty. Jeżeli chcemy delektować się smakiem naprawdę zdrowej granoli, najlepiej przygotować ją samodzielnie z wysokiej jakości składników. Domowa granola może stać się idealnym dodatkiem do jogurtu naturalnego, mleka i zdrowych deserów. Warto zawsze mieć na uwadze kaloryczność granoli i sięgać po nią z umiarem, najlepiej rano, gdy nasz organizm potrzebuje sporej dawki energii.

Czytaj także:
Ile kalorii ma banan?

Czy wafle ryżowe są zdrowe?

Wafle ryżowe należą do produktów wysokoprzetworzonych, co oznacza, że mogą być źródłem potencjalnie szkodliwych substancji. Są lekkie, kruche i smaczne, więc często nie możemy się oprzeć sięgnięciu po kolejne, co może okazać się zgubne nie tylko dla naszej sylwetki, ale także zdrowia.

Wafle ryżowe, choć polecane także dla małych dzieci, mogą zawierać szkodliwy arsen, który powoduje wiele szkód w organizmie. Jedząc je codziennie i w dużej ilości, zachodzi ryzyko przekroczenia dobowych norm spożycia tego pierwiastka. Co więcej, wafle ryżowe często zawierają także cukier i słodziki oraz chemiczne dodatki do żywności.

Dbając o zdrowie, można czasami sięgnąć po wafle ryżowe, ale z umiarem. Warto także nauczyć się czytać etykiety i wybierać jedynie produkty o krótkim i jak najbardziej naturalnym składzie.

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe?

Pieczywo chrupkie to kolejny produkt wysokoprzetworzony. Nie jest ono obojętne dla naszego zdrowia i wyglądu sylwetki, zwłaszcza gdy jest to pieczywo pszenne lub z dodatkiem cukrów. Urozmaiceniem diety może być pieczywo chrupkie pełnoziarniste, ale nie powinno być ono przekąską, po którą sięgamy co chwilę, aby zająć czymś ręce i zabić głód.

Czytaj także:
Herbatki odchudzające – czy warto po nie sięgać?

Jak zdrowo się odżywiać?

Chcąc zdrowo się odżywiać, należy przede wszystkim kierować się zdrowym rozsądkiem. Kluczowym elementem zbilansowanej diety jest różnorodność oraz umiar, który pozwala uniknąć wielu błędów żywieniowych. Trzeba o tym pamiętać i zacząć robić świadome zakupy, bo nie wszystko, co z pozoru wydaje się zdrowe, musi faktycznie pozytywnie wpływać na nasz organizm i ułatwiać utrzymanie szczupłej sylwetki.

Trzeba także pamiętać, że wyznacznikiem jakości nie zawsze jest wysoka cena kupowanych produktów, a ich skład. Dietetycy przestrzegają przede wszystkim przed wszelkimi „wynalazkami”, czyli żywnością bez cukru i tłuszczu, gdyż ich usunięcie z produktu wymaga dodania innych, często bardziej kalorycznych i równie niezdrowych składników.

Czytaj także:
Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej?

Czytaj także