Ile kalorii ma żółty ser?

Ile kalorii ma żółty ser?

Dodano: 
Żółty ser
Żółty ser / Źródło: Pexels / NastyaSensei Sens
Ser żółty należy do lubianych, ale niekoniecznie niskokalorycznych produktów. Nie wyobrażamy sobie bez niego zapiekanek, pizzy i kanapek, kochamy delektować się jego smakiem po stopieniu i często powtarzamy, że to dobre źródło wapnia. Czy warto jeść żółty ser? Jakie wartości odżywcze sprawiają, że powinien gościć w diecie niektórych osób?

Ser żółty można zaliczyć do najstarszych produktów spożywczych. Jego historia sięga czasów starożytnych i rozpoczęła się w momencie udomowienia kóz oraz owiec. Obecnie dostępne na rynku sery różnią się od siebie nie tylko smakiem i zastosowaniem, ale także zawartością tłuszczu i składników odżywczych.

Rodzaje serów żółtych

Sery żółte zostały podzielone na typy ze względu na swoje pochodzenie. Wśród wielu różnych rodzajów serów wyróżniamy m.in. sery holenderskie, szwajcarskie, włoskie i angielskie. Niemal w każdej kuchni świata znajdziemy dani z serami, często podawane są one jako przystawka oraz stanowią nieodłączny składnik wyjątkowo niezdrowych dań typu fast-food.

W sklepach możemy kupić sery pełnotłuste oraz półtłuste, a także sery miękkie, półmiękkie i twarde. Na rynku nie brakuje także tzw. wyrobów seropodobnych, które ze sztuką serowarstwa nie mają wiele wspólnego. Można je rozpoznać po kleistej i nieco przypominającej plastelinę konsystencji oraz wyjątkowo niskiej cenie.

Dobry ser, który został wyprodukowany zgodnie z właściwą dla swojego rodzaju i regionu pochodzenia recepturą, nie jest tanim wyrobem, dlatego chcąc kupić produkt wysokiej jakości, który nie będzie jedynie bombą kaloryczną, musimy przygotować się na spory wydatek.

Ser żółty – wartości odżywcze

Sery żółte mają cenne wartości odżywcze. Znajdziemy w nich:

  • białko – ok. 26 g/100 g produktu,
  • witaminy – A, E, K i D oraz witaminy z grupy B,
  • minerały – magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, potas, chrom, fosfor i sód.

Ile kalorii ma żółty ser?

Niestety wszystkie sery żółte dostarczają do naszego organizmu także sporo kalorii. Średnio 100 g sera żółtego to około 350-400 kcal w zależności od rodzaju; jeden plasterek sera waży 15-40 g.

Wysoka kaloryczność sera wiąże się z dużą zawartością tłuszczu nasyconego (około 26 g w 100 g produktu), jednak spożywając go z umiarem i nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu, w ilości 2 plasterków, uzupełnimy swoją dietę w cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz niezbędnego dla zdrowia zębów i kości wapnia. Dla porównania, 2 plasterki wysokiej jakości sera żółtego dostarczą do naszego organizmu taką samą ilość wapnia, jaka znajduje się w szklance pełnotłustego mleka.

Ze względu na fakt, iż sery żółte zostają poddane procesowi fermentacji mlekowej, nie zawierają one laktozy, więc mogą być spożywane przez osoby nietolerujące tego cukru mlecznego.

Czy można jeść ser żółty na diecie?

Odchudzanie to nie czas na delektowanie się smakiem żółtego sera w nadmiarze. Oczywiście plaster dobrej jakości sera może stać się częścią zdrowego jadłospisu, ale należy pamiętać, że wysoka kaloryczność sera wymaga starannego doboru towarzyszących mu dodatków. Licząc kalorie, trzeba bardzo rozważnie układać swój jadłospis, dlatego lepiej sięgać po żółty ser okazjonalnie i spożywać go w formie nieprzetworzonej. Na diecie nie możemy skusić się na tosty z serem, pizzę czy zapiekanki, ale jeżeli raz na jakiś czas zjemy na śniadanie pełnoziarniste pieczywo z plasterkiem sera i świeżymi warzywami, to na pewno nam on nie zaszkodzi.

Czy ser żółty jest zdrowy?

Według naukowców z Uniwersytetu Reading oraz Uniwersytetu Bergen niewielkie ilości produktów mlecznych, które zawierają tłuszcze nasycone, mogą w pozytywny sposób wpływać na zdrowie serca.

Niestety ser żółty ma też swoją ciemną stronę. Inne badania dowiodły, że może on uzależniać! Zostały one przeprowadzone na Uniwersytecie Michigan i ujawniły, że w czasie trawienia żółtego sera, a dokładnie zawartej w nim kazeiny, powstaje kazomorfina – substancja o działaniu podobnym do działania bardzo silnych narkotyków m.in. morfiny i heroiny. Substancjami, które mogą powodować, że chętniej i częściej będziemy sięgali po żółty ser, jest też tryptofan oraz fenyloetyloaminy – związki te wspierają wydzielanie hormonów szczęścia, dlatego po spożyciu sera szybko poprawia się nasz humor.

Czytaj także