Tych produktów spożywczych lepiej ze sobą nie łączyć

Tych produktów spożywczych lepiej ze sobą nie łączyć

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek / Źródło: Pexels / Quaz Amir
Zdrowa dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona. Okazuje się jednak, że nie powinniśmy niektórych produktów spożywczych ze sobą łączyć, bo może to w negatywny sposób wpływać na stan naszego zdrowia.

Jednym z modeli żywieniowych, którego kluczową zasadą jest niełączenie ze sobą konkretnych produktów, jest dieta Haya. Dzieli ona produkty spożywcze na białkowe, neutralne i węglowodanowe oraz zakłada odpowiednie łączenie ich podczas przygotowywania posiłków. Ma to wpływać nie tylko na efekty odchudzania, ale także na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i zapobiegać nieprzyjemnym dolegliwościom żołądkowym.

Dieta Haya – najpopularniejsza dieta rozdzielna

Dieta Haya dopuszcza łączenie produktów białkowych i neutralnych oraz węglowodanowych i neutralnych, ale wyklucza łączenie białek z węglowodanami. Teoria, na której opiera się dieta rozdzielna, nigdy nie została do końca potwierdzona badaniami naukowymi. Istnieją jednak zakazane połączenia żywieniowe, które bezpośrednio wpływają na obniżenie wartości odżywczych spożywanych ze sobą produktów i tym samym utrudniają wchłanianie cennych dla naszego zdrowia witamin oraz minerałów.

Czytaj także:
Jak obniżyć ciśnienie w naturalny sposób? Włącz do diety te produkty

Jakich produktów nie można ze sobą łączyć?

Niektóre produkty spożywane np. z czerwonym mięsem, nabiałem lub czarną herbatą, mogą utrudniać przyswajanie witamin, żelaza, magnezu, wapnia i innych witamin oraz minerałów. Niezdrowe połączenia mogą także skutkować wzdęciami i niestrawnością. Czego nie można ze sobą łączyć?

Kulinarne eksperymenty pozwalają odkrywać nowe smaki i urozmaicają nasze życie. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystko, co doskonale smakuje, może być wartościowe dla naszego zdrowia.

1. Ogórki zielone i warzywa bogate w witaminę C

Zielone ogórki są źródłem askorbinozy, czyli enzymu rozkładającego witaminę C. Z tego względu łączenie ich np. w sałatce z warzywami bogatymi w kwas l-askorbinowy będzie skutkowało stratą cennej witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Oczywiście stosując zdrową dietę i od czasu do czasu jedząc np. sałatkę z ogórka i pomidora, nie odczujemy żadnych skutków tego niefortunnego połączenia. Warto jednak o nim wiedzieć i tak komponować swój jadłospis, aby żaden z jego składników nie powodował strat żywieniowych.

2. Herbata z cytryną

Herbata z cytryną to ulubiony napój wielu osób zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Przyjemnie rozgrzewa i dodatkowo ma wzmacniać odporność i chronić przed chorobami wirusowymi. Po herbatę z cytryną sięgamy także, gdy dopadnie nas przeziębienie. Niestety jest to spory błąd, bo obecna w cytrynie witamina C oraz obecny w liściach herbaty glin łączą się ze sobą i tworzą potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia cytrynian glinu. Związek ten może m.in. zwiększać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

3. Gorące napoje oraz potrawy i naturalny miód

Miód ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, wspomaga leczenie chorób wirusowych oraz walczy z rozwijającymi się w naszym organizmie grzybami. Działa też jak naturalna szczepionka przeciwko alergii – może chronić przed alergią na pyłki roślin i traw, a także stanowić naturalny sposób na odczulanie. Ponadto, miód jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale tylko wówczas, gdy go nie podgrzewamy i nie dodajemy go np. do gorącej herbaty. Temperatura powyżej 70 stopni Celsjusza czyni miód bezwartościowym pod względem odżywczym i pozbawia go właściwości zdrowotnych.

4. Czerwone wino i pokarmy bogate w żelazo

Czerwone wino wydaje się idealnym dodatkiem do mięs. Niestety tak nie jest, bo obecne w czerwonym winie garbniki skutecznie utrudniają przyswajanie żelaza, którego źródłem jest właśnie mięso. Żelazo hemowe jest nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, dlatego, jeżeli mamy skłonność do anemii, najlepiej unikać wypijania lampki wina do posiłku zawierającego mięso.

5. Alkohol i napoje light

Drinki zawierające wysokoprocentowy alkohol oraz napoje typu light to niemal wybuchowe połączenie. Znajdujący się m.in. w bezcukrowych napojach gazowanych aspartam wchodzi w reakcje z alkoholem, co sprawia, że drinki nie tylko szybciej uderzają do głowy, ale także mogą powodować przyśpieszoną akcję serca.

Czytaj także:
Co się stanie, gdy będziesz pić za dużo wody?

Czytaj także