Specjaliści ds. żywienia są zgodni, że ryby to jedne z najzdrowszych produktów, po jakie możemy sięgnąć. To nie tylko dobre źródło białka - budulca mięśni, ale też zdrowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu i zapewniających wchłanialność niektórych witamin (A, D, E, K). Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb. W zależności od miejsca, możemy kupić świeżą lub mrożoną rybę. Choć oczywiście lepiej wybrać tę pierwszą, mrożona też przyniesie korzyści dla zdrowia. Zdecydowanie ważniejszy jest tutaj sposób obróbki termicznej.
QUIZ:
Odchudzasz się? Sprawdź, czy wiesz, które produkty mają mniej kalorii
Ile kalorii ma dorsz?
W 100 g surowego dorsza mamy 76 kalorii. Należy jednak pamiętać, że kaloryczność dania wzrasta w zależności od tego, jaki sposób obróbki termicznej wybierzemy. Zdecydowanie zdrowsza będzie ryba pieczona niż smażona. Dla przykładu, w 100 g filetów zapiekanych z masłem znajdziemy około 96 kalorii. Jeśli jednak zdecydujemy się na dorsza w cieście, smażonego w głębokim tłuszczu, taka porcja (100 g) może mieć już ponad 200 kalorii.
Czytaj też:
Ile kalorii ma makrela? Czy można jeść ją na diecie?