Nie wylewaj wody po tej konserwie. Zrobisz z niej pyszny mus

Nie wylewaj wody po tej konserwie. Zrobisz z niej pyszny mus

Wegański mus czekoladowy
Wegański mus czekoladowyŹródło:Pixabay / ElodiV
Dodano: 
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, czym weganie zastępują jajka? Przecież wykorzystuje się je w wielu przepisach. Odpowiedź może cię zaskoczyć – idealnie sprawdza się... woda po ciecierzycy. Z jej pomocą można przygotować pyszny, wegański mus. Dowiedz się, czym jest aquafaba.

Dieta wegańska zakłada całkowitą eliminację produktów odzwierzęcych. Oznacza to więc rezygnację m.in. z jajek, czyli produktu, który jest często wykorzystywany w kuchni. O ile rezygnacja z mięsa jest stosunkowo prosta, tak z jajkami niektórzy mogą już mieć problem. Mowa nie tylko o weganach, ale także o osobach, które z powodu wysokiego poziomu złego cholesterolu, muszą ograniczyć spożycie jajek.

Czytaj też:
Nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu! Można ją sprytnie wykorzystać

Aquafaba – co to takiego?

Aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Odkryto ją podczas badań nad wykorzystaniem wody z różnych konserw. Ponieważ woda po roślinach strączkowych jest naturalnie pełna białka i saponiny, może być ubijana, podobnie jak białka jaj. W ten sposób można przyrządzić wiele pysznych dań, np. wegański mus – do spienionej aquafaby wystarczy dodać roztopioną czekoladę. Dodatkowo aquafaba jest niskokaloryczna i nie zawiera glutenu.

Lepiej niż woda z konserwy sprawdzi się wywar po gotowaniu ciecierzycy lub fasoli. Na ogół traktujemy ją jak zbędny odpad i po prostu wylewamy ją do zlewu.

Czytaj też:
Czy woda po kiszonych ogórkach jest zdrowa? Zalety i właściwości soku z ogórków

Źródło: The Guardian