Chcesz mieć zdrowe oczy? 9 produktów, których nie może zbraknąć w twojej diecie

Chcesz mieć zdrowe oczy? 9 produktów, których nie może zbraknąć w twojej diecie

Dodano: 
Badanie wzroku
Badanie wzroku / Źródło: Fotolia / max dallocco
Oczu nie da się niczym zastąpić. O tym, jak ważną rolę pełnią, dowiadujemy się na ogół dopiero wtedy, gdy zaczynamy mieć problemy ze wzrokiem. Jak się przed nimi uchronić? Co jeść, by jak najdłużej mieć zdrowe oczy? Podpowiadamy!

Woda
Tak, nasze oczy też jej potrzebują. Nasze oczy składają się z wielu płynów. Podobnie jak każda inna część ciała, oczy potrzebują wody, aby zachować wilgoć i móc optymalnie funkcjonować. Woda jest niezbędna do jasnego widzenia i utrzymuje oczy w dobrej kondycji.

Nabiał
Nabiał jest dobrym źródłem witaminy A i cynku. Witamina A pomaga rogówce, podczas gdy cynk przenosi tę witaminę do oczu, gdzie można ją dobrze wykorzystać.

Cytrusy
Witamina C pomaga uszczelnić drobne naczynia krwionośne, znajdujące się w oczach. Dlatego cytrusy mogą zapobiegać rozwojowi zaćmy, a także zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Orzechy
Orzechy, nasiona i pełne ziarno również powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, ponieważ zawierają dużo witaminy E i kwasów tłuszczowych omega-3. Ta witamina pomaga zminimalizować ryzyko zaćmy i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.

Marchewki
Marchew zawiera zarówno w beta-karoten, jak i witaminę A.

Jajka
Dwa wyżej wymienione związki znajdziemy też w jajkach, dlatego i one powinny znaleźć się w codziennej diecie. Co więcej, jajka są też dobrym źródłem witaminy A i cynku. Witamina A chroni powierzchnię oka, zwaną rogówką, przed uszkodzeniem. Tymczasem cynk utrzymuje zdrową i silną siatkówkę.

Szpinak
Zielone warzywa liściaste są pełne witaminy C i witaminy E, które są dobre dla zdrowia oczu. Ale jest w nich coś jeszcze, co czyni je tak dobrymi: karotenoidy, a dokładnie zeaksantynę i luteinę. Te dwa związki są zasadniczo rodzajami witaminy A występującymi w roślinach. Są dobre do ochrony przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem.

Batat
Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu. Ten składnik odżywczy jest przekształcany w organizmie w witaminę A, która jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą dla zdrowia oczu. Beta-karoten jest znany ze swojej zdolności do zapobiegania lub opóźniania zwyrodnienia plamki żółtej. Każdy z nas słyszał, że witamina A chroni przed ślepotą nocną.

Łosoś
Kwasy tłuszczowe omega-3 są świetne dla zdrowia oczu. Niewystarczające ilości mogą powodować suchość oczu, zwłaszcza wynikającą z długotrwałego użytkowania komputera.

/ Źródło: Power of positivity/HealthLine?Medical News Today

Czytaj także