Chcesz się zdrowiej odżywiać? Sugeruj się... kolorem produktów. Na czym polega tęczowa dieta?

Chcesz się zdrowiej odżywiać? Sugeruj się... kolorem produktów. Na czym polega tęczowa dieta?

Dodano: 
Owoce sezonowe
Owoce sezonowe / Źródło: Unsplash / William Felker
Obiad, składający się z ziemniaków, kotleta schabowego i zasmażanej kapusty, raczej nie zachwyca wyglądem, choć na pewno idealnie trafia w gusta wielu osób. Chcąc jeść zdrowiej, powinniśmy postawić przede wszystkim na kolory. To już dużo, nawet jeśli nie orientujemy się, jakie wartości odżywcze mają poszczególne produkty.

Chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać? A może schudnąć? Wystarczy, że wpiszesz w wyszukiwarkę „odchudzanie” lub „dieta” i natychmiast wyskoczy mnóstwo diet. Dieta norweska, South Beach, ketodieta czy dieta DASH. Możliwości jest wiele, jednak w każdym przypadku trzeba wprowadzać pewne, konkretne jadłospisy. Zamiast jednak niepotrzebnie się katować, możesz pójść na łatwiznę i przejść na... dietę tęczową.

Dieta tęczowa – proste założenia dla leniwych

Generalnie chodzi o to, by na talerzu znajdowało się jak najwięcej kolorów – tak prostych założeń nie ma chyba żadna dieta. Jak wiadomo – najbardziej kolorowe są warzywa i owoce, a więc wniosek jest prosty: tęczowa dieta opiera się głównie na tych produktach. Zalet takiej diety jest wiele. Po pierwsze warzywa i owoce są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych. Większość z nich zawiera także niewiele kalorii, za to mnóstwo błonnika. Ponadto za kolor danego warzywa często odpowiada związek roślinny, który ma swoje, specyficzne właściwości.

Składniki odżywcze nadają roślinom ich kolor, smak i teksturę i można je znaleźć w owocach, warzywach, pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, fasoli, ziołach, przyprawach, orzechach i nasionach. Ważne, by dieta była urozmaicona. Dzięki temu można czerpać z tęczowej diety jak najwięcej korzyści.

Kolor fioletowy
Wybierz jagody, jeżyny, bakłażana, winogrona, śliwki. Związki fitochemiczne, takie jak resweratrol i antocyjany są odpowiedzialne za ciemny kolor tych produktów. Są one również związane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem stanu zapalnego, ochroną serca i pobudzeniem pamięci wraz z wiekiem.

Kolor zielony
Sięgnij po szparagi, brukselkę, brokuły, awokado, szpinak, jarmuż. Te produkty swój piękny zielony kolor na ogół zawdzięczają chlorofilowi. Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i brukselka, zawierają składniki odżywcze zwane indolami, glukozynolanami i izotiocyjanianami, które mogą zapobiegać powstawaniu czynników rakotwórczych i nowotworów. Dodatkową korzyścią jest to, że wiele zielonych produktów spożywczych zawiera również błonnik, witaminę K i kwas foliowy.

Kolor żółty
Wybierz cytryny, kukurydzę, ananasa. Podobnie jak w przypadku produktów pomarańczowych, wiele żółtych pokarmów zawiera również karotenoidy, które chronią oczy, skórę i stawy. W szczególności cytryny są doskonałym źródłem witaminy C i kwasu foliowego, które odgrywają odpowiednio rolę w odporności i zdrowiu serca.

Kolor pomarańczowy
Sięgnij po takie produkty jak: marchew, bataty, pomarańczowa papryka, mango, dynia. Karotenoidy, takie jak beta-karoten, mogą być przekształcane w witaminę A w organizmie, co jest dobre dla zdrowia oczu, skóry i kości. Mogą również zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca.

Kolor czerwony
Sięgaj po takie produkty jak: pomidory, czerwona papryka, truskawki, maliny, buraki, wiśnie, arbuz, granat. Warzywa i owoce w kolorze czerwonym zawierają składniki odżywcze, takie jak likopen, flawonoidy i antocyjany, przeciwutleniacze, które mogą zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Źródło: myfitnesspal

Czytaj także

 0