Problemy z pamięcią i koncentracją? Sięgnij po te produkty. Kupisz je w każdym sklepie

Problemy z pamięcią i koncentracją? Sięgnij po te produkty. Kupisz je w każdym sklepie

Dodano: 
Mózg
MózgŹródło:Pixabay / geralt
Mózg steruje całym naszym organizmem. Musimy pamiętać, że jest łakomczuchem – potrzebuje mnóstwo wartościowego pożywienia, by mógł prawidłowo funkcjonować. Sprawdź, których produktów nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Problemy z pamięcią i koncentracją to pierwsze sygnały mówiące o tym, że mózg może być niedożywiony.

Gorzka czekolada
Flawonoidy są rodzajem przeciwutleniacza, znajdującego się w niektórych produktach spożywczych. Badania dowiodły, że mogą skutecznie zapobiegać spadkowi funkcji umysłowych, który towarzyszy starzeniu się. Gorzka czekolada ma rewelacyjny wpływ na mózg, jej regularne spożywanie może wspomagać pamięć i koncentrację. Dodatkowy plus? Poprawia humor!

Olej kokosowy
Jest dobrym źródłem kwasu laurynowego, który pomaga podnieść poziom dobrego cholesterolu. Olej kokosowy może pomóc poprawić funkcjonowanie części mózgu odpowiedzialnej za orientację, a także umiejętności językowe.

Tłuste ryby
Podczas gdy 60% ludzkiego mózgu składa się z tłuszczu, około 50% to tłuszcz omega-3, którego dobrym źródłem są właśnie ryby. Mózg wykorzystuje kwasy omega-3, aby pomóc w tworzeniu komórek nerwowych. Dzięki nim mamy lepszą pamięć.

Jajka
Jajka są wypełnione kluczowymi mikroelementami, witaminami i innymi składnikami, które pomagają utrzymać zdrowie mózgu. Zawarta w jajkach cholina pomaga w produkcji acetylocholiny, która jest rodzajem neuroprzekaźnika. Poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Jajka to także dobre źródło kwasu foliowego. Ludzie doświadczający pogorszenia funkcji poznawczych mogą spowolnić lub opóźnić ten proces przez suplementację kwasu foliowego. Natomiast witamina B12 z jajek pozytywnie wpływa na przetwarzanie informacji.

Owoce jagodowe
Zawierają antocyjany, które są przeciwutleniaczami i przeciwzapalnymi związkami roślinnymi. Zapobiegają stanowi zapaleniu i stresowi oksydacyjnemu, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób zwyrodnieniowych mózgu.

Orzechy
Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Eksperci uważają, że to dzięki połączeniu składników odżywczych zawartych w orzechach, które obejmują dobre tłuszcze, witaminę E i przeciwutleniacze.

Granaty
Są doskonałe dla mózgu, ponieważ zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Związki te wspomagają regenerację komórek, a więc zabezpieczają funkcje mózgu.