Używasz mikrofalówki? 6 błędów, które najprawdopodobniej popełniasz

Używasz mikrofalówki? 6 błędów, które najprawdopodobniej popełniasz

Dodano: 
Gotowanie w mikrofalówce
Gotowanie w mikrofalówce Źródło: Shutterstock / stockfoto
Ty też zastanawiasz się, jak kiedyś ludzie dawali sobie radę bez mikrofalówki? Używasz jej bezustannie? Najprawdopodobniej popełniasz też mnóstwo błędów... Czy niektóre z nich mogą być szkodliwe? Sprawdź!

Nie mieszasz w trakcie podgrzewania
Mikrofale bardzo szybko podgrzewają powierzchnie żywności, ale nie są w stanie wystarczająco szybko poruszyć ciepła do środka jedzenia. Oznacza to, że z wierzchu danie może parzyć, a nieco niżej być lodowato zimne. Dlatego też co około 30 sekund warto otworzyć drzwiczki i zamieszać jedzenie.

Nie używasz pokrywek
Mają nie tylko chronić wnętrze mikrofalówki przed zabrudzeniem, ale też po prostu dobrze wpływają na cały proces podgrzewania żywności. Ważne jednak, żeby wszystkie akcesoria można było używać do podgrzewania żywności w mikrofalówce!

Używasz niewłaściwych opakowań
Przede wszystkim nie należy podgrzewać produktów styropianowych. Ale to nie wszystkie opakowania, które znajdziemy na czarnej liście. Lepiej nie używać też papierowych i plastikowych toreb.

Zapominasz o widelcu
Pamiętaj, że do kuchenki mikrofalowej nie wolno wstawiać żadnych metalowych przedmiotów. Dotyczy to sztućców, miseczek, rondelków. Może dojść do uszkodzenia urządzenia, a nawet pożaru!

Nie oddalaj się od mikrofalówki
Łatwo jest odejść od kuchenki mikrofalowej, gdy jedzenie się gotuje, ale nie oddalaj się daleko, ponieważ może dojść do prawdziwej katastrofy! Jedzenie może wykipieć i zabrudzić całe wnętrze. A każdy z nas, kto choć raz mył dokładnie mikrofalówkę, dobrze wie, że nie jest to przyjemne zadanie.

Rzucasz się na jedzenie
Parzy w język, ale i tak jesz? To błąd, ponieważ możesz się poparzyć. Szczególnie, że jedzenie z mikrofalówki ma to do siebie, że w jednym miejscu jest lodowate, a obok gorące. Inna sprawa, że taki posiłek jest po prostu niesmaczny.