Nie wypluwasz pestek z arbuza? Sprawdź, czy coś ci grozi

Nie wypluwasz pestek z arbuza? Sprawdź, czy coś ci grozi

Dodano: 
Arbuz
Arbuz / Źródło: Unsplash / rawpixel
Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie, że można jeść arbuza razem z pestkami, inny kompletnie się nimi nie przejmują w czasie konsumpcji. Z pewnością znajdą się też tacy, którzy wierzą, że połknięcie pestki może spowodować, że w brzuchu urośnie nam arbuz. O ile ostatnią opcję można zdecydowanie włożyć między bajki, warto dowiedzieć się, czy połykanie pestek z arbuza może mieć zły wpływ na zdrowie.

Arbuz byłby owocem idealnym, gdyby nie pestki. W jednym kawałku tego orzeźwiającego owocu znajdziemy ich co najmniej kilkanaście. Będąc dziećmi, niektórzy z nas z pewnością bawili się w zawody, polegające na... pluciu pestkami na odległość. W dorosłym życiu już raczej nie pokusilibyśmy się na taką konkurencję. Nawet jeśli jedzenie arbuza może być dobrą zabawą, warto wiedzieć, jak to właściwie jest z jego pestkami. Lepiej je wypluwać? A może wręcz przeciwnie – stanowią źródło cennych składników odżywczych?

Idealna, zdrowa przekąska? Pestki z arbuza

Niewiele osób wie, że pestki arbuza wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Co ciekawe, można je piec w piekarniku (warto dodać trochę oliwy z oliwek, ulubionych przypraw). Stanowią idealny zamiennik dla słonych orzeszków, chipsów, krakersów.

Pestki z arbuza nowym superfoods

Mianem „superfoods” określa się produkty spożywcze, które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Chociaż w pierwszej kolejności mogą przychodzić nam na myśl różne owoce egzotyczne, tak naprawdę na listę superfoods spokojnie możemy wpisać np. młody jęczmień.

Dlaczego warto włączyć je do diety?

  • Duża garść nasion arbuza waży około 4 gramów, zawiera około 56 nasion i tylko 22 kalorie. To zdecydowanie mniej niż miseczka chipsów. Suszone/prażone będą mniejsze i bardziej suche, przez co jedna garść dostarczy więcej kalorii.
  • Pestki arbuza są doskonałym źródłem magnezu, który powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi każdego dnia. Magnez jest niezbędny dla wielu funkcji metabolicznych, ale także pomaga utrzymać na wysokim poziomie funkcję nerwów i mięśni, a także układu odpornościowego, serca i kości.
  • W pestkach znajdziemy także żelazo i kwas foliowy – niedobór zarówno jednego jak i drugiego jest często spotykany.
  • Nasiona arbuza stanowią również dobre źródło zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zawału i udaru, a także obniża poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Pestki są też źródłem argininy (aminokwas), która pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia krwi.
  • W pestkach znajdziemy też mnóstwo przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, zmniejszają stres oksydacyjny i chronią przed uszkodzeniami komórek.

Czytaj także:
Sukienka jest za ciasna? Sprawdź, jak schudnąć 1 kg w 1 dzień

Czytaj także