Naukowcy: Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Naukowcy: Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Dodano: 
Mięso, zdjęcie ilustracyjne
Mięso, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Unsplash / rawpixel
Ludzie, którzy zwiększyli spożycie czerwonego mięsa w ciągu 8 lat, mieli wyższe ryzyko śmierci w ciągu kolejnych 8 lat niż osoby, których spożycie mięsa pozostało na tym samym poziomie. Naukowcy sprawdzili też, czy rezygnacja z tych produktów może natomiast wydłużyć życie.

Naukowcy nie mają dobrych wiadomości dla miłośników czerwonego mięsa. Z najnowszych badań wynika bowiem, że spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Dane do analizy zostały pobrane z Nurses 'Health Study i Health Professionals Follow-up Study. W sumie przebadano 53 553 kobiet i 27 916 mężczyzn, którzy na początku badania nie mieli chorób układu krążenia ani raka. Sprawdzano, czy zmiany w spożyciu czerwonego mięsa w latach 1986–1994 korelowały z ryzykiem śmiertelności w kolejnych 8 latach, obejmującym lata 1994–2002. Naukowcy badali również, czy zmiany spożycia czerwonego mięsa w latach 1994–2002 przewidywały ryzyko śmiertelności w latach 2002–2010.

Czerwone mięso szkodzi zdrowiu

Badania wykazały, że osoby, które zwiększyły całkowitą ilość dziennego spożycia przetworzonego mięsa o połowę lub więcej, były o 13% bardziej narażone na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny. Zwiększenie nieprzetworzonego mięsa o tę samą ilość dziennie doprowadziło do 9% wzrostu śmiertelności z każdej przyczyny.

Dobra wiadomość jest jednak taka, że zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa na rzecz drobiu, ale też ryb, warzyw, produktów pełnoziarnistych, nabiału czy jajek w tych samych 8-letnich okresach obniżyło ryzyko śmierci w ciągu najbliższych 8 lat.

Nasycone tłuszcze, cholesterol, żelazo hemowe i konserwanty to tylko niektóre z substancji w czerwonym mięsie, które negatywnie wpływają na zdrowie kardiometaboliczne, mówią naukowcy.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie The BMJ.

Dieta śródziemnomorska – klucz do zdrowia

Kolejny raz potwierdza się, że jedną z najzdrowszych diet jest dieta śródziemnomorska. Ten model żywienia kładzie nacisk na owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, a zawiera mniej mleka i mięsa niż typowa dieta zachodnia. Dieta śródziemnomorska jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3,pochodzące z ryb, nasion, oliwy z oliwek czy awokado.

Dowody sugerują, że dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Może być również pomocna dla osób, które próbują schudnąć.

Czytaj też:
Jesteśmy grubi, a mimo to niedożywieni. Wielu Polaków choruje z powodu niedoborów

Źródło: Medical News Today