Sezon na kurki trwa od czerwca do października, chociaż może kupić przez cały rok w formie mrożonek (uwaga – nie należą do najtańszych produktów). Grzyby te są niewielkich rozmiarów, mają charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor i korzenny zapach. Ich kapelusze są gładkie i matowe, są wywinięte do góry, dzięki czemu widać ich blaszki. Co ciekawe, bardzo trudno znaleźć robaczywe kurki, a to dzięki ich właściwościom owadobójczym i grzybobójczym.
Co znajdziemy w kurkach?
Grzyby te są dobrym źródłem witaminy C i D. Zawierają także potas i witaminy z gruby B. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w kapeluszach. W 100 g kurek znajdują się 32 kalorie. Zawierają niewiele tłuszczu, za to sporo błonnika, węglowodanów i białek. W kurkach są także śladowe ilości wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.
Jak przygotowywać kurki?
Grzyby te doskonale nadają się do smażenia, duszenia i marynowania, dzięki czemu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Co ciekawe, nie nadają się do suszenia, gdyż tracą aromat. Najczęściej używa się ich do sosów. Miłośnicy kurek chętnie dodają te także do jajecznicy.
Czytaj też:
Dieta Kwaśniewskiego – cały dzień jesz tłusto i chudniesz. Czy to możliwe?