Goździki – niedoceniana przyprawa o wielu właściwościach. Dlaczego warto po nie sięgać?

Goździki – niedoceniana przyprawa o wielu właściwościach. Dlaczego warto po nie sięgać?

Dodano: 
Goździki
Goździki Źródło: Pixabay / A_Different_Perspective
Goździki kojarzą nam się głównie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Ta powszechnie dostępna przyprawa, dzięki swojemu specyficznemu, korzennemu zapachowi, idealnie łączy się ze świątecznymi wypiekami. Tymczasem po goździki można (i należy!) sięgać przez cały rok. Jakie mają właściwości?

Goździki mają słodki, lekko pikantny, korzenny aromat. Za ich smak i zapach odpowiada znajdujący się w nich olejek, który ma także właściwości lecznicze. Niewiele osób ma świadomość, że goździki rosną na drzewach.

Właściwości prozdrowotne goździków

Goździki likwidują bakterie: żucie dwóch goździków przez ok. 5 minut to naturalny sposób na odświeżenie oddechu. Goździki likwidują przyczyny nieświeżego oddechu, a nie tylko objawy.

Wspomagają trawienie: niewielką ilość startych lub zmielonych goździków można dodawać do ciężkostrawnych potraw np. bigosu, potraw z grzybami czy fasoli. Nie tylko wzbogacą one smak tych dań, ale też zapobiegną niestrawności i wzdęciom.

Działają przeciwbólowo: rozluźniają i uśmierzają ból. Można je żuć w przypadku bólu zęba lub obłożyć bolące miejsce zmielonymi goździkami.

Zimą goździków chętnie używamy do słodkich wypieków, deserów, grzanego wina i piwa. Wbijamy je w plastry cytrusów, by w domu rozpościerały się przyjemne zapachy. Latem goździki znajdą zastosowanie w mrożonej herbacie czy lemoniadzie.

Czytaj też:
Sezon na kurki w pełni! Dlaczego warto po nie sięgać?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost