Gorzka czekolada a depresja. Co je łączy?

Gorzka czekolada a depresja. Co je łączy?

Dodano: 
Czekolada
Czekolada Źródło:Fotolia / Autor: tanjichica
Zgodnie z wynikami ankiety, na której opierało się badanie związku między spożyciem czekolady i depresją, osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej zgłaszają objawy tej choroby. Nad tym zagadnieniem pochylili się naukowcy z University College London (UCL) w Wielkiej Brytanii. Zespół UCL współpracował z naukowcami z University of Calgary i Alberta Health Services Canada.

Badanie związku między spożyciem czekolady a depresją nie było sponsorowane przez jakiegokolwiek producenta czekolady. Naukowcy opublikowali jego wyniki w czasopiśmie „Depression & Anxiety”.

Czytaj też:
Gorzka czekolada – słodycz, na którą możesz sobie pozwolić

Wnikliwe podejście do badań

Zdaniem autorów wcześniejszebadania nad związkami jedzenia z depresją nie uwzględniły wystarczająco szerokiego zakresu zmiennych i żadne z nich nie badało wpływu rodzaju czekolady na wyniki. Dlatego w najnowszych badaniach naukowcy wzięli pod uwagę wiele zmiennych mogących mieć wpływ na rezultaty, w tym wagę, wzrost, stan cywilny, wykształcenie, pochodzenie etniczne, dochód, poziom wykształcenia, palenie tytoniu i dolegliwości chorobowe. Analizowali także oddzielnie ciemną czekoladę oraz mleczną. Dane do analizy zostały pobrane z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia USA.

Po wykluczeniu osób z niedowagą lub z cukrzycą pod lupę wzięto 13 626 osób w wieku 20 lat lub starszych. Objawy depresji zweryfikowano za pomocą kwestionariusza zdrowia pacjenta, który jest standardowym narzędziem diagnostycznym w przypadku zaburzeń zdrowia psychicznego. Informacje dotyczące spożycia czekolady pochodzą z dwóch 24-godzinnych okresów.

Czytaj też:
Zaburzenia lękowe a suplementy. Które warto brać, by zredukować objawy?

Niemałe zaskoczenie

1332 (11,1 procent) uczestników spożywało czekoladę, z czego w przypadku 148 osób była to jej gorzka wersja. Osoby, które spożywały czekoladę, miały wyższe dochody, rzadziej wykazywały otyłość i rzadziej paliły. Po uwzględnieniu odpowiednich zmiennych naukowcy doszli do wniosku, że ogólnie nie ma związku między spożywaniem czekolady a zmniejszeniem objawów depresyjnych. Wnioski jednak uległy zmianie, gdy autorzy przyjrzeli się bliżej ciemnej czekoladzie.

Osoby, które zgłosiły spożycie ciemnej czekolady w jakimkolwiek stopniu, miały o 70 procent mniejsze szanse zgłaszania istotnych pod względem klinicznym objawów depresyjnych niż te, które nie jadły czekolady. Naukowcy odkryli również, że osoby, które spożyły najwięcej czekolady niezależnie od jej rodzaju, rzadziej zgłaszały kluczowe objawy depresyjne niż osoby, które jej nie spożywały.

Autorzy badań zalecają jednak ostrożność. Badanie miało charakter obserwacyjny, więc nie można było stwierdzić, czy czekolada faktycznie łagodzi depresję. Naukowcy będą jednak musieli przeprowadzić więcej badań, aby zrozumieć cały ten mechanizm biologiczny oraz określić rodzaj i ilość spożywanej czekolady, która mogłaby mieć wpływ na zapobieganie objawom depresji.

Czytaj też:
Gorzka czekolada jest dobra na serce

Źródło: medicalnewstoday.com