Według National Institute on Aging, w celu spowolnienia procesów starzenia się mózgu najważniejsza jest zdrowa dieta połączona z regularnym ćwiczeniem fizycznym. Ponadto coraz więcej badań pokazuje związek między sprawnością funkcji poznawczych a rozwiązywaniem krzyżówek, graniem w gry, rozwiązywaniem łamigłówek i posiadaniem życia towarzyskiego. Oczywiście lekarze dysponują także odpowiednimi lekami. Coraz częściej jednak naukowcy analizują wpływ poszczególnych produktów spożywczych na sprawność umysłową seniorów.
Sok wiśniowy a sprawność umysłowa osób starszych
Według nowego badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Delaware w Newark, sok owocowy z wiśni tartych może być odpowiedzią, której wszyscy szukamy. Cierpkie wiśnie są bogate w polifenole zwane flawonoidami, które naturalnie występują w roślinach i mają szeroki wachlarz właściwości przeciwutleniających. Wielu, w tym badacze, uważa, że może to być kluczem do spowolnienia spadku zdolności poznawczych, które są kluczowym wyznacznikiem niezależności i jakości życia osób starszych.
Chociaż badania zostały sfinansowane przez Cherry Research Committee z Cherry Marketing Institute, główny autor badań podkreślił, że przemysł nie odgrywał żadnej innej roli w procesie badawczym.