Cytryna to najbardziej znany owoc cytrusowy, obok grejpfrutów i pomarańczy. Podczas gdy najczęściej wykorzystuje się jej miąższ i sok, skórka jest zazwyczaj wyrzucana do kosza. Jednak badania wykazały, że jednocześnie jest ona pełna związków bioaktywnych, które mogą zapewnić ci liczne korzyści zdrowotne.
Czytaj też:
Cytrus cytrusowi nierówny? 8 dobrych powodów, by włączyć je do codziennej diety
Ma wysoką wartość odżywczą
Cytrynowa skórka jest bardzo pożywna, chociaż raczej spożywa się ją w niewielkich ilościach. Jedna łyżka stołowa, czyli 6 g startej skórki dostarcza:
- 3 kalorie
-
1 g węglowodanów
- 1 g błonnika
- 9 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C
- pewne ilości wapnia, potasu i magnezu.
D-limonen, związek, który nadaje cytrynie charakterystyczny aromat, znajduje się również w skórce i może być odpowiedzialny za wiele dobrych właściwości zdrowotnych tego owocu.
Może korzystnie wpływać na zdrowie jamy ustnej
Próchnica i infekcje dziąseł są bardzo powszechnymi chorobami jamy ustnej wywoływanymi przez bakterie, takie jak Streptococcus mutans. Skórka z cytryny zawiera substancje przeciwbakteryjne, które mogą hamować rozwój mikroorganizmów.
Przeprowadzono badanie, w przebiegu którego naukowcy zidentyfikowali w skórce cytryny cztery związki, które mają silne właściwości przeciwbakteryjne i skutecznie zwalczają bakterie wywołujące choroby jamy ustnej. Co więcej, inne badanie laboratoryjne wykazało, że ekstrakt ze skórki cytryny zwalcza aktywność Streptococcus mutans, a im wyższa dawka tego ekstraktu, tym większa skuteczność.
Odznacza się wysoką zawartością przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze to związki roślinne, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez zwalczanie wolnych rodników w twoim ciele. Skórka cytryny ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym D-limonenu i witaminy C.
Dostarczanie do organizmu przeciwutleniaczy flawonoidowych, takich jak D-limonen, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem niektórych stanów, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2.
W przebiegu jednego z badań laboratoryjnych ustalono, że skórka cytryny ma wyższą aktywność przeciwutleniającą niż skórki grejpfruta lub mandarynki. Z kolei badania na zwierzętach wykazały, że D-limonen zwiększa aktywność enzymu, który pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny. Ten rodzaj stresu może mieć wpływ na uszkodzenia tkanek i przyspieszenie procesów starzenia.
Ponadto witamina C w skórce cytryny działa jako silny przeciwutleniacz i również sprzyja zdrowiu układu immunologicznego.
Czytaj też:
Co daje picie wody z cytryną? Będziesz zaskoczony
Może pomagać zwalczać drobnoustroje i grzyby
Skórka cytrynowa prawdopodobnie ma również właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze. Podczas badania laboratoryjnego skórka znacznie zmniejszyła wzrost bakterii opornych na antybiotyki i zniszczyła ich część.
Inne badanie w laboratorium wykazało, że ekstrakt ze skórki cytryny zwalczał grzyb odporny na leki, który powoduje infekcje skóry.
Pomimo tych obiecujących wyników potrzebne są dodatkowe badania na ludziach w celu uzyskania pewności co do tych właściwości skórki z cytryny.
Może mieć korzystny wpływ na układ odpornościowy
Wyciąg ze skórki cytryny może wzmocnić układ odpornościowy ze względu na zawartość flawonoidów i witaminy C.
W pewnym 15-dniowym badaniu podawano rybom skórkę cytryny pozbawioną wody. Układy odpornościowe ryb po tym czasie wykazały lepszą odpowiedź immunologiczną. Co więcej, przegląd 82 badań wykazał, że zażywanie 1-2 g witaminy C dziennie zmniejsza nasilenie i czas trwania przeziębienia o 8 procent u dorosłych i 14 procent u dzieci.
Może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca
Nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu i otyłość są czynnikami ryzyka chorób serca, które u wielu osób stanowią przyczynę śmierci.
Wyniki badań sugerują, że związki takie jak flawonoidy, witamina C i pektyna – główny element błonnikowy w skórce cytryny – mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na powyższe choroby serca. Przegląd 14 badań przeprowadzonych na 344488 osobach wykazał, że średni wzrost spożycia flawonoidów o 10 mg dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca o 5 procent.
Ponadto, w przebiegu badania na otyłych myszach D-limonen obniżył poziom cukru we krwi, trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL („dobrego”).
Na podstawie wyników innego czterotygodniowego badania z udziałem 60 dzieci z nadwagą stwierdzono, że suplementacja proszkiem cytrynowym (zawierającym skórkę) doprowadziła do obniżenia ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL. Pektyna w skórkach cytryny może również obniżać poziom cholesterolu poprzez zwiększenie wydalania kwasów żółciowych, które są wytwarzane przez wątrobę i wiążą się z cząsteczkami cholesterolu.
Może mieć właściwości przeciwnowotworowe
Przyjmowanie flawonoidów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na kilka rodzajów raka, a witamina C może wspierać produkcję białych krwinek, co pomaga wyeliminować zmutowane komórki rakowe.
D-limonen może również mieć właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie przeciwko rakowi żołądka. Na podstawie wyników jednego z badań laboratoryjnych stwierdzono, że ten związek pomógł zabić komórki raka żołądka. Podobnie w przebiegu 52-tygodniowego badania na szczurach odkryto, że różne stężenia D-limonenu hamują raka żołądka poprzez zwiększenie śmiertelności zmutowanych komórek.
Niemniej jednak skórki z cytryny nie należy uważać za lekarstwo na raka i w celu ewentualnego potwierdzenia takich rewelacji potrzebne są badania na ludziach.
Może wspomagać niszczenie kamieni żółciowych
Niektóre badania sugerują, że D-limonen może pomóc w leczeniu kamieni żółciowych, czyli twardych złogów, które mogą odkładać się w pęcherzyku żółciowym.
W badaniu przeprowadzonym na 200 osobach z kamieniami żółciowymi w przypadku 48 procent osób, którym wstrzyknięto D-limonen, kamienie zniknęły. To sugeruje, że taka metoda leczenia może być skuteczną alternatywą dla operacji. Niemniej jednak konieczne są w tym przypadku dalsze badania.
Czytaj też:
Krzywisz się, gdy jesz cytrynę? A czy wiesz, dlaczego?
Komentarze