Chcesz mieć zdrowe jelita? Pij wino... z umiarem

Chcesz mieć zdrowe jelita? Pij wino... z umiarem

Dodano: 2
Czerwone wino w kieliszku
Czerwone wino w kieliszku / Źródło: Fotolia / Autor: Igor Normann
Wyniki najnowszych badań sugerują, że picie czerwonego wina z umiarem wpływa korzystnie na różnorodność bakterii w naszych jelitach i może dzięki temu chronić zdrowie całego organizmu.

Nowe badania uzupełniają listę możliwych korzyści płynących z picia czerwonego wina. Caroline Le Roy z King's College London w Wielkiej Brytanii wraz z grupą naukowców zbadała zdrowie jelit osób pijących ten rodzaj trunku i porównała je z osobami, które wybierają inne rodzaje alkoholu.

Czytaj także:
Codziennie jedz kilka śliwek – potrafią zdziałać cuda

Zdrowie jelit, jak prawda, jest w winie?

Naukowcy odkryli większą różnorodność gatunków bakterii w jelitach osób pijących czerwone wino w porównaniu z tymi, które nie piły tego trunku. Większa różnorodność bakteryjna jest wskaźnikiem zdrowia jelit. Odkrycia opublikowano w czasopiśmie „Gastroenterology”.

Naukowcy przeanalizowali dane na temat 916 bliźniaczek (tylko kobiet) i porównali wpływ piwa, cydru, czerwonego wina, białego wina i napojów spirytusowych na mikrobiom jelit oraz ogólny stan zdrowia.Zespół uwzględnił potencjalne czynniki mogące wpływać na wyniki, takie jak wiek, waga, dieta i status społeczno-ekonomiczny. Jednak mimo wszystkich tych czynników naukowcy dostrzegli związek między różnorodnością zasobów bakterii a spożyciem czerwonego wina.

Kobiety pijące czerwone wino miały w jelitach większą liczbę różnych bakterii, wykazywały niższe wskaźniki ryzyka otyłości i niższy poziom cholesterolu niż te, które rezygnowały z wina. Naukowcy potwierdzili te wyniki na podstawie trzech różnych grup z Wielkiej Brytanii, Holandii i Stanów Zjednoczonych.

Dobre wyniki wiążą się z obecnością w winie polifenoli, które z kolei są pełne przeciwutleniaczy zwalczających uszkodzenia komórek. Polifenole mogą mieć korzystny wpływ na pożyteczne mikroorganizmy w naszych jelitach. Wcześniejsze badania sugerowały, że polifenole mogą chronić przed szeregiem chorób kardiometabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 lub choroby serca.

Czytaj także:
Czy „kieliszek wina do obiadu” korzystnie wpływa na zdrowie?

Należy zachować umiar

Naukowcy ostrzegli, że ich badanie było obserwacyjne. Oznacza to, że nie mogą potwierdzić, że to dokładnie czerwone wino wywiera korzystny wpływ na mikroflorę. Wskazują również, że kluczowe jest jego picie z umiarem.

Profesor Tim Spector z King's College London również skomentował znaczenie tych odkryć. Podał, że polifenole mogą być odpowiedzialne za korzyści płynące z czerwonego wina, jednak nie może być ono pite zbyt często. Wystarczy sięgnąć po lampkę na przykład raz na 2 tygodnie – taka częstotliwość wydaje się być wystarczająca do tego, by móc zaobserwować dobroczynny efekt.

Czytaj także:
Czy wino zawiera naturalne antydepresanty? Zdziwisz się!

Źródło: medicalnewstoday.com

Czytaj także

 2
  • ilona IP
    mi to nawet babcia juz mowila ze czerwone wino wplywa na trawienie :D a ze lubie... to sie slucham babci :D ale  staram sie dbac o jelita, zeby je zabezpieczyc troche przed tym co jem i regularnie robie kuracje intesta z maslanem sodu, super dziala, bo wzmacnia uklad trawienny i reguluje metabolizm
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0
    • Lepiej warzywa vs alko a nie alko vs alko IP
      Artykuł do kosza. Myślałem, że wino zaskoczy właściwościami, ale nie. Dobrze jest wstawić bezwartościowy artykuł z wynikami badań na różnych alkoholach. Kompletnie bez sensu. Myślałem, że badania będą z porównaniem normalnej osoby, a tu nie - z porównaniem innych alkoholi. Następnym razem zbadajcie, kto ma lepszą florę jelitową - ten, który zrzucił sobie na głowę cegłę i umarł, czy ten, który spłonął żywcem. Oczywiście ten od cegły, bo jelita zostały nienaruszone. W takim razie w kolejnym artykule napiszcie, że śmierć od cegły wpływa pozytywnie na jelita w porównaniu z usmażeniem żywcem.
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 0