Czy mleko łagodzi zgagę?

Czy mleko łagodzi zgagę?

Dodano: 
Nabiał
Nabiał / Źródło: Fotolia / anaumenko
Zgaga, zwana także refluksem jest częstym objawem choroby refluksowej przełyku. Dzieje się tak, gdy zawartość żołądka, w tym kwas żołądkowy, przesuwa się z powrotem do przełyku, powodując uczucie pieczenia. Niektórzy twierdzą, że mleko uśmierza zgagę. Jaka jest prawda?

Węglan wapnia jest często stosowany jako suplement, ale także jako środek zobojętniający kwasy. Jedna szklanka mleka krowiego zapewnia21-23 procent dziennego zapotrzebowania na wapń. Ze względu na wysoką zawartość wapnia w mleku niektórzy twierdzą, że jest ono naturalnym środkiem na zgagę.

Badanieprzeprowadzone na 11690 osobach wykazało, że wysokie spożycie wapnia wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem refluksu u mężczyzn. Wapń jest również niezbędny dla prawidłowego napięcia mięśniowego. Osoby z refluksem mają osłabiony dolny zwieracz przełyku, mięsień, który zwykle uniemożliwia powrót treści żołądka do góry. Badanie z udziałem 18 osób ze zgagą wykazało, że przyjmowanie węglanu wapnia spowodowało wzrost napięcia mięśniowego w połowie przypadków. Wyniki te sugerują, że przyjmowanie tego suplementu w celu poprawy funkcji mięśni może być innym sposobem zapobiegania zgadze.

Czytaj także:
Mleko skondensowane – jak powstaje i czy warto po nie sięgać?

Białko może być pomocne...

Mleko jest doskonałym źródłem białka i zapewnia ok. 8 g tego składnika w szklance. Badanie z udziałem 217 osób ze zgagą wykazało, że osoby spożywające więcej białka miały mniejsze objawy.

Naukowcy uważają, że białko może pomóc w leczeniu zgagi, ponieważ stymuluje wydzielanie gastryny, hormonu, który również zwiększa skurcze mięśni i sprzyja opróżnianiu zawartości żołądka: mniej jedzenia przechodzi z powrotem w górę. Jednak gastryna bierze również udział w wydzielaniu kwasu żołądkowego, co może zwiększyć uczucie pieczenia. Dlatego nie jest jasne, czy białko w mleku zapobiega zgadze, czy ją pogarsza.

Czytaj także:
Tych napojów nie powinieneś pić po czterdziestce. Niektóre mogą cię zaskoczyć

...ale mleko może szkodzić

Szklanka pełnotłustego mleka zawiera 8 g tłuszczu, a badania pokazują, że tłuste pokarmy są częstą przyczyną zgagi. Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu rozluźniają mięśnie żołądka, ułatwiając cofanie się treści. Ponadto, ponieważ tłuszcze trawią się dłużej niż białka i węglowodany, opóźniają opróżnianie żołądka: następuje to wolniej i problem ten jest powszechny wśród osób ze zgagą.

Opóźnione opróżnianie żołądka wiąże się ze zwiększoną ekspozycją przełyku na kwas żołądkowy i większą ilością pożywienia, które może cofnąć się do przełyku, co pogarsza zgagę. Jeśli nie chcesz rezygnować z mleka, możesz wybrać opcję o obniżonej zawartości tłuszczu.

Inne możliwości

Niektórzy sugerują przejście na mleko kozie lub migdałowe w celu złagodzenia zgagi. Jednak nie ma wystarczających dowodów naukowych na poparcie tych zaleceń. Mleko kozie lepiej się trawi niż krowie, a badania wykazują, że ma właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne, co może być korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. Jednak ma nieco więcej tłuszczu, co może pogorszyć objawy. Szklanka mleka koziego zawiera 11 g tłuszczu, w porównaniu z 8 g tej samej porcji mleka krowiego.

Uważa się też, że mleko migdałowe zmniejsza objawy zgagi ze względu na alkaliczny charakter. Kwasowość lub zasadowość żywności jest mierzona na podstawie jej poziomu pH, który może wynosić od 0 do 14; pH 7 jest uważane za obojętne, wszystko poniżej 6,9 jest kwaśne, a powyżej 7,1 – alkaliczne.

Mleko krowie ma pH 6,8, a migdałowe 8,4. Niektórzy uważają, że może pomóc zneutralizować kwasy żołądkowe, ale konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia tego twierdzenia.

Czytaj także:
Jak stosować leki na zgagę, żeby sobie nie zaszkodzić?

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0