Przeterminowane mleko – czy nadal można je wypić?

Przeterminowane mleko – czy nadal można je wypić?

Dodano: 
Szklanka mleka
Szklanka mleka / Źródło: Fotolia / Autor: al62
Nawet 78 procent konsumentów wyrzuca mleko i inne produkty nabiałowe po upływie terminu ważności. Jednak data na mleku niekoniecznie oznacza, że ​​jego wypicie nie jest już bezpieczne.

Data wydrukowana na opakowaniu może dać ci wyobrażenie, kiedy jakość produktu zacznie się obniżać. Nie oznacza to jednak, że mleko od razu zepsuje się i nie będzie można pić go bezpośrednio po upływie daty ważności.

Czytaj także:
Czy mleko łagodzi zgagę?

W sklepach często można spotkać mleko pasteryzowane. Pasteryzacja to proces polegający na podgrzewaniu mleka w celu zniszczenia potencjalnie szkodliwych bakterii, w tym E. coli, Listeria i Salmonella. Wówczas termin przydatności mleka wydłuża się o 2-3 tygodnie. Jednak pasteryzacja nie zabija wszystkich bakterii, a te, które pozostaną, będą nadal się mnożyć, ostatecznie powodując psucie się mleka.

Jedno z badań wykazało, że temperatura w lodówce ma duży wpływ na to, jak długo mleko jest dobre po terminie. Obniżenie temperatury lodówki z 6 stopni Celsjusza do 4 wydłuża okres trwałości o 9 dni. Chociaż nie ma ustalonych zaleceń, większość badań sugeruje, że właściwe przechowywanie nieotwartego mleka pozwala na zatrzymanie jego świeżości do 5-7 dni po dacie, a otwartego co najmniej 2-3 dni. Nie powinno się pozostawiać mleka w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny, ponieważ zwiększa to ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.

Surowe, niepasteryzowane mleko ma krótszy okres przydatności do spożycia. Picie tego typu mleka może również zwiększać ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.

Istnieje także mleko przetwarzane za pomocą obróbki UHT, która jest podobna do pasteryzacji, ale wykorzystuje wyższą temperaturę, dzięki czemu nieotwarte produkty mleczne można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej. Nieotwarte mleko UHT może z reguły być zdatne do spożycia 2-4 tygodnie po dacie ważności, jeśli jest przechowywane w chłodnej, suchej spiżarni i do 1-2 miesięcy w lodówce. Jednak po otwarciu mleko UHT należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7-10 dni.

Niezależnie od podanej daty zawsze warto sprawdzić mleko pod kątem oznak zepsucia, takich jak kwaśny zapach lub zmiana tekstury.

Czytaj także:
Mleko skondensowane – jak powstaje i czy warto po nie sięgać?

Jak wydłużyć czas przydatności mleka?

Mleko może być dobre przez kilka dni od daty przydatności do spożycia. Jednak może się zepsuć, jeśli nie będziesz go odpowiednio przechowywać. Oto kilka wskazówek, jak zapobiegać szybkiemu psuciu się mleka:

  • umieść mleko w lodówce jak najszybciej po zrobieniu zakupów
  • utrzymuj temperaturę lodówki na poziomie 3-4 stopni Celsjusza
  • przechowuj mleko na wewnętrznej półce w lodówce, a nie na drzwiach(!)
  • po użyciu zawsze szczelnie zamknij i szybko włóż karton do lodówki.

Mleko można zamrażać przez okres do 3 miesięcy, jednak zamrażanie i kolejne rozmrażanie może powodować niepożądane zmiany tekstury i koloru.

Czytaj także:
Tych napojów nie powinieneś pić po czterdziestce. Niektóre mogą cię zaskoczyć

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0