Przyprawy, które leczą. Nie może ich zabraknąć w twojej kuchni

Przyprawy, które leczą. Nie może ich zabraknąć w twojej kuchni

Dodano: 
Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy Źródło: Pexels / Pixabay
W medycynie naturalnej zioła i przyprawy cieszą się dużym uznaniem. Wiele z nich, stosowanych regularnie może wspomóc funkcjonowanie organizmu i ochronić nas przed różnymi chorobami. Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie, jałowiec – to tylko niektóre z przypraw, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec to przyprawy chętnie stosowane w kuchni, ponieważ doskonale podkreślają smak potraw. Niewiele osób jednak wie, jak oddziałują na organizm. O prozdrowotnych właściwościach tych roślin opowiedziała w „Dzień Dobry TVN” Patrycja Machałek – autorka książek „Siła ziół” i „Przetwory z pomysłem”. Obejrzyj materiał wideo:

Właściwości prozdrowotne cynamonu

Cynamon to popularna przyprawa. Ma wysoką zawartość aldehydu cynamonowego, który uważa się za odpowiedzialny za większość korzyści zdrowotnych cynamonu. Jest źródłem bardzo silnych przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, niwelują stany zapalne i hamują niebezpieczne procesy w obrębie organizmu.

Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi oraz zwiększyć wrażliwość na insulinę. Wspomaga także odchudzanie.

Cynamon został szeroko przebadany pod kątem jego potencjalnego zastosowania w profilaktyce i leczeniu raka. Badania na zwierzętach potwierdzają jego działanie ochronne.

Aldehyd cynamonowy ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, które mogą być bardzo przydatne w czasie infekcji.

Jałowiec – właściwości lecznicze:

  • działa bakteriobójczo i moczopędnie,
  • wspomaga pracę układu moczowego,
  • ułatwia oddychanie i rozgrzewa,
  • zapobiega zaparciom i wzdęciom,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • zapobiega nerwobólom,
  • wzmacnia włosy i zwalcza łupież.

Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

Pieprz wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a więc będzie nas chronił przed procesami starzenia się i niszczeniem komórek w skutek działania wolnych rodników. Ponadto wspomaga procesy trawienne i spalanie tłuszczu. Działa także odkażająco i przeciwzapalnie.

Liść laurowy i ziele angielskie słyną ze swoich właściwości wspomagających trawienie i właśnie dlatego dodaje się je do wielu potraw, w tym także ciężkostrawnych jak np. bigos.

Czytaj też:
Te zioła rozwiążą wszystkie powszechne problemy zdrowotne?

Opracowała:
Źródło: X-news